Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

7. 10. 20109:00

Koordinátor EU: Skutečně nám hrozí atentáty

ČTK ze dne 7.10. 2010

Hrozba atentátů v Evropě je skutečná. Řekl to včera večer v Bruselu koordinátor EU pro boj proti terorismu Gilles de Kerchove. Vyjádřil se tak před čtvrteční schůzkou ministrů vnitra zemí EU v Lucembursku.

"Myslím si, že veřejní činitelé by neděsili obyvatelstvo, aniž by za tím něco bylo," komentoval zprávy ze Spojených států a některých evropských metropolí, že na starém kontinentu hrozí útoky islámských atentátníků, kteří se připravují v Pákistánu. Většina varování se týká Francie a Německa.

Gilles de Kerchove označil za nebezpečné, že existují také lidé narození či vychovaní v Evropě, kteří se snaží přidat k radikálům islámské svaté války džihádu. Nejsou na policejních seznamech, mají pasy některé členské země EU a je těžké je odhalit, vysvětlil koordinátor.

EU podle něj může přispět do boje s mezinárodním terorismem například přijetím zákonů, které umožní tento jev definovat, pomáháním třetím zemím zlepšovat jejich bezpečnost a rozvoj, ale také posilováním policejní a justiční spolupráce. Mohla by také přijít s novými způsoby sběru citlivých informací, například o cestujících letecké přepravy.