Aktuálně

11. 10. 201015:28

Premiér: Stavba silnice směrem na Opavu by měla pokračovat

Předseda vlády Petr Nečas při návštěvě Moravskoslezského kraje řekl, že konzervace rozestavěné silnice by stála stejně jako její dostavba.

Stavební práce na silnici I/11 směrem na Opavu měla původně začít až v roce 2012. "Budeme hledat způsob, aby se nekonzervovalo, protože se navíc ukazuje, což si nejsem úplně jist, jestli vědí na ministerstvu dopravy, že náklady na tu konzervaci jsou v podstatě totožné s náklady, které je možné použít příští rok pro další pokrok ve výstavbě," řekl premiér Nečas.

Ministerstvo dopravy v srpnu kvůli nedostatku peněz pozastavilo výstavbu silnice mezi Ostravou a Opavou. Její dokončení má stát podle premiéra 300 milionů korun a vláda by tuto částku měla na dostavbu uvolnit.

Petr Nečas dnes v Ostravě také podpořil plán, podle kterého by v době inverze nebyla zpoplatněná ostravská část dálnice D1. Nemalá část řidičů totiž kvůli zpoplatněnému úseku zatěžuje vnitroměstskou dopravu a tím napomáhá znečišťování ovzduší.

K čistějšímu ovzduší mají podle předsedy vlády sloužit i dotace z evropských fondů. Znečišťovatelé mohou žádat o dotace na ekologizaci svých provozů. Celkem jsou pro Moravskoslezský kraj vyčleněny 4 miliardy korun.