Tiskové konference

12. 10. 201010:09

Tiskový brífink po jednání premiéra s odbory, 12. října 2010

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré ráno, dámy a pánové, vítejte na tiskovém briefingu po jednání premiéra České republiky Petra Nečase s představiteli odborových svazů. Vítám tedy kromě pana premiéra na této tiskové konferenci také předsedu ČMKOS Jaroslava Zavadila. Pane premiére, vaše slovo na úvod.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji, že jste přišli v tuto možná netradiční hodinu nebo netradiční čas pro briefingy a tiskové konference. Já mohu konstatovat pouze to, že v minulém týdnu proběhla jednání mezi zástupci státu, reprezentovaným ministerstvem práce a sociálních věcí a zástupci příslušných odborových svazů, které reprezentují zaměstnance rozpočtových a příspěvkových organizací. Na tomto jednání nedošlo k dohodě, my jsem se dnes sešli na nejvyšší úrovni, tedy na jednání, které ze strany vlády zajišťuje předseda vlády a ze strany ČMKOS předseda této konfederace pan Zavadil s tím, že já jsem byl dnes informován panem předsedou, že včera se sešli zástupci těchto odborových svazů, které reprezentují zaměstnance rozpočtových a příspěvkových organizací a rozhodli se vyhlásit stávkovou pohotovost. S tím vlastně jíž na dnešní jednání přišli, čili to není výsledkem dnešního jednání, ale stanovisko, se kterým přišli na jednání, které proběhlo dnes v ranních hodinách s tím, že my jsme se vzájemně informovali o těch východiscích, která zatím tady byla. Já svolám ještě poradu ekonomických ministrů, protože my nadále máme poměrně jasné stanovisko, celou dobu konzistentní stanovisko spočívající v tom, že vláda trvá na tom, že dojde k 10-ti % snížení objemu platů ve veřejném sektoru, čili objemu, který je hrazen ze státního rozpočtu s tím, že o té konkrétní formě, jak proběhne toto desetiprocentní zkrácení, my jsme připraveni nadále jednat, čili proběhne k tomuto ještě porada ekonomických ministrů. Proběhne s vysokou pravděpodobností na toto téma i jednání koalice jako takové a s tímto my bychom potom přespříští týden uskutečnili další jednání, které by buďto dospělo k nějakému akceptovatelnému kompromisu anebo nedospělo. Nicméně, ta jednání budou pokračovat a my budeme dál hledat cestu, jak hledat shodu s tím, že znovu zdůrazňuji, vláda v žádném případě neustoupí od toho, že o 10 % sníží objem platů ve státním rozpočtu, který je určen na zaměstnance veřejného sektoru.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, pan předseda Zavadil.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: Takže vlastně všechno bylo řečeno ústy pana premiéra. My jsme se včera skutečně rozhodli, že vyhlásíme stávkovou pohotovost a že budeme pokračovat v dalších krocích. Na tom dnešním jednání s panem premiérem došlo k jednomu posunu, že pan premiér přislíbil další jednání, které bude probíhat, jak bylo řečeno, po jednání ministrů ekonomických. A my potom tedy zvážíme další postup. Jinak vás chci informovat o tom, že zítra u nás o půl dvanácté bude tisková konference nebo briefing, kde vám naši lidé řeknou, co nás všechno vedlo k tomu, proč jsme nepřistoupili na návrh, který byl podán z dílny ministra práce, a bylo to i ve vládě schváleno, byl poslán vlastně zákon do parlamentu a k tomu bude zítra tisková konference. Čili my se definitivně rozhodneme o postupných korcích po tom jednání, které bude, jak bylo řečeno a slíbeno panem premiérem, přespříští týden.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, vaše otázky. Prosím, Jan Němec Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, v tuto chvíli se jedná o to, jak se ty peníze rozdělí, když tedy vláda neustoupí od těch 10 %. Odbory tedy jsou s tím srozuměny, že o 10 % se sníží ten objem. Nebo ne?

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: Mohu říci, že většina těch odborových svazů ano. Musím říci, že odborový svaz zdravotníků není s tím smířen a ten si samozřejmě půjde svou cestou, pokud by k tomu došlo i ve zdravotnictví a tady budou probíhat jednání ještě na úrovni resortního ministra a odborového svazu zdravotnické a sociální péče. Ale u těch ostatních je jakási shoda v tom, že by byli ochotni se skřípějícími zuby přistoupit na těch mínus 10 %, takže tady nemusí dojít k tomu, čeho se obával nebo neobával pan premiér, že kdyby ho tloukli čepicemi, že od toho neustoupí. Ale skutečně jde o tu strukturu platu, protože máme obavy, že nedojde jen k mínus 10 %, ale že dojde k vyššímu poklesu, dnes při tom systému, který byl navrhován a v době, kdy se připravuje zvýšení DPH a kdy se připravují věci či jsou ve hře - zvýšení cen energií a další a další záležitosti, tak ti lidé by dostali poměrně větší zásah do těch rozpočtů a my jsme přesvědčeni, že mzdy by nepoklesly jen o mínus 10 %. To je důvod, který nás k tomu vede, že nechceme přistoupit na nový systém a že bychom byli rádi, kdyby zůstal ten stávající systém v odměňování, aby nedošlo k poklesu, který, tedy, já jsem přesvědčen, že by k němu došlo.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, další otázka.

Mediafax: Já se jen zeptám, jestli došlo k nějakému posunu, zejména ze strany odborů, k rozšíření pásmového odměňování.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: Ne, nedošlo. My jsme, znovu opakuji, my jsme zastánci toho, aby se ten krok, který byl nastartován ve vztahu na státní rozpočet, tedy mínus 10 %, a dost, aby se ten stávající systém zachoval.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Nevidím další otázku.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Takže, dámy a pánové, děkujeme za to, že jste přišli a hezký den.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS: A zítra o půl dvanácté u nás, bez mé účasti, ale budou tam zástupci „rotosféry“ a ti vám vysvětlí bližší věci. Děkuji pěkně, na shledanou.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Já si vás ještě dovolím pozvat na tiskovou konferenci dnes v půl jedenácté, která se na Úřadu vlády bude věnovat návrhu zákona o ochraně ovzduší a také ekologickému auditu. Dnes v půl jedenácté.