Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

20. 10. 201020:07

Unie chce zavést mateřskou v plné výši platu a také otcovskou

ČT24 ze dne 20.10. 2010

Štrasburk/Brusel - Evropské ženy mají během mateřské dovolené dostávat plnou výši platu, odsouhlasili dnes europoslanci. Přiklonili se také k tomu, že by se měla zavést dvoutýdenní plně hrazená otcovská dovolená. Návrh však čeká zásadní zkouška ohněm - musí dostat souhlas členských zemí EU a dá se čekat, že ten se snadno získávat nebude. Podle europoslanců by minimální délka mateřské měla v Evropské unii dosahovat 20 týdnů místo dnešních 14. Česka se však toto prodloužení na rozdíl od případné výše mateřské netýká, neboť zde je mateřská dovolená výrazně delší než zmiňovaných 20 týdnů.

"Myslíme si, že tímto opatřením, prodloužením mateřské, by se demografický vývoj postupně mohl změnit tak, aby se v Evropě rodilo víc dětí," říká o unijním plánu europoslanec za ČSSD Libor Rouček. Proti jsou však zástupci ODS, mezi nimi europoslankyně Andrea Češková.

Viktorie Plívová, mluvčí MPSV
"Pozice České republiky byla od začátku zamítavá. My s návrhem nesouhlasíme. Předpokládáme, že ve finále buď dozná řady změn, nebo nebude přijat vůbec."
České matky dostávají sice jen sedmdesát procent vyměřovacího základu, ale zase mohou být doma s dítětem osmadvacet týdnů. Český model je tak o trochu výhodnější než ten, který prosazuje Evropská unie.

Analytici: Bylo by to velmi drahé
"Evropský sociální systém je dlouhodobě těžko ufinancovatelný a toto nařízení, pokud by prošlo, představovalo by další tlak na systémy veřejných financí," vysvětluje analytik České spořitelny Jan Jedlička. Náklady na mateřskou se jen v Česku za posledních deset let více než zdvojnásobily a loni stát matkám vyplatil sedm miliard korun.

Plány na zvýšení mateřské už dříve snášely kritiku od dalších členských států unie. Například Británie se nechala slyšet, že by jí to zdvojnásobilo náklady na čtyři miliardy liber (98 miliard korun). Navíc Londýn podotýká, že už nyní zhruba 90 procent Britek 20 týdnů zůstává doma i bez toho, aniž by musely mít unií prosazované lepší podmínky. Země se obávají, že nařízení výrazně zatíží jejich rozpočty. Bez jejich souhlasu tak celoevropská mateřská nebude reálná.

Vladimír Špidla
Již před časem s návrhy na změny v pravidlech týkajících se mateřské dovolené přišla Evropská komise, která jí chtěla v EU rozšířit minimálně na 18 týdnů, nikoli na poslanci schválených 20. Balíček několika návrhů komisi přitom předložil v roce 2008 český eurokomisař Vladimír Špidla, pod něhož ve 27členném sboru spadala oblast sociálních věcí a zaměstnanosti. Špidla v europarlamentu nepůsobí od letošního února.