Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

21. 10. 20109:09

Europarlament povolil výjimku ze lhůty pro splatnost faktur

Český rozhlas ze dne 20.10. 2010

Evropská unie přijala směrnici, která stanoví maximální lhůtu pro uhrazení faktur 30 dnů. Schválili ji poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku a už dříve s ní souhlasily i členské země. Ty ji musí převést do národních zákonů do dvou let.

O přijetí této směrnice v Evropském parlamentu se zasazoval i europoslanec za ODS Edvard Kožušník. Podle něho se bude směrnice o pozdních platbách vztahovat na všechny smluvní partnery, tedy jak na podniky, tak i na veřejné instituce.

„Podařila se zachovat smluvní volnost, původní záměr byl směrován jen na veřejné instituce,“ podotýká Kožušník.

Z obecné lhůty 30 dnů, do kterých se budou muset v Evropské unii faktury platit, budou mít výjimku jako jediná zdravotnická zařízení, u kterých může být v některých případech splatnost posunuta na 60 dnů.

„Zdravotnický sektor byl schopen prosadit si tezi, že je specifický, díky zástupcům států jako je Itálie či Rumunsko, kde jsou se splatností problémy,“ vysvětluje Kožušník.

V platební kázni není ČR zdaleka nejhorší

Pro podniky a instituce v České republice bude uplatnění této směrnice znamenat naději na zlepšení platební kázně za strany Evropské unie.

„Největší problémy se splatností měly v ČR právě evropské instituce, evropské fondy, či dotační tituly k jednotlivým příjemcům,“ říká europoslanec.

Naopak naše platební morálka je dobrá. „Česká republika na tom podle naší analýzy splatnosti není nejhůře, průměrná splatnost v ČR se pohybovala na úrovni 32 dnů. Největší hříšníci jsou na jihu EU, v Rumunsku, v Itálii, kde splatnost dosahovala i několika let,“ dodává Edvard Kožušník.

Směrnice ale neplatí přímo v členských státech Unie, ty jí musejí přizpůsobit svůj právní řád. Platnost směrnice by měla být 18 měsíců po vyhlášení ve věstníku, což připadá zhruba na polovinu roku 2012.