Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

22. 10. 20109:50

Nečas probere s Klausem blížící se summit EU

ČTK ze dne 22.10. 2010

Blížící se summit EU a rozpočtová problematika uvnitř unie budou jedním z témat dnešního setkání prezidenta Václava Klause s předsedou vlády Petrem Nečasem. Oba politici spolu zřejmě budou hovořit i o stovce dnů vládnutí Nečasovy středopravé koaliční vlády.

Na summitu 28. a 29. října by měly být prezentovány pracovní návrhy expertní skupiny ministrů financí zemí EU na podobu sankcí za porušení rozpočtových pravidel eurozóny. Praha odmítá i návrhy například na to, aby Brusel v budoucnu určoval členským státům podobu jejich rozpočtu.

Tuto středu premiér Nečas zdůrazňoval, že s vládní sestavou ODS, TOP 09 a VV, která začala fungovat před sto dny, je schopen prosadit připravované klíčové reformy. Prohlásil, že vláda v prvních třech měsících rozhodně nezahálela. Kabinet prošel zatěžkávacím obdobím, když musel učinit nepopulární opatření.

Práci prý vládě neulehčilo ani období před komunálními volbami, ve kterých jsou koaliční strany soupeři. Výsledky těchto voleb a dnes začínající druhé kolo voleb do části Senátu pak mohou být dalším z témat rozhovoru Klause a Nečase.