Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

25. 10. 20109:49

Česko je favoritem v souboji o sídlo systému Galileo

Český rozhlas ze dne 25.10. 2010

Praha 25. října (ČTK) - Česko má podle Českého rozhlasu na dosah vítězství v souboji o sídlo evropského navigačního systému Galileo; rozhodnutí má padnout v prosinci v Bruselu. ČRo1-Radiožurnálu to pod slibem anonymity řekl vysoce postavený diplomatický zdroj. Podle něj by o umístění Galilea měli téměř určitě na své prosincové schůzce rozhodnout ministři dopravy členských zemí Evropské unie. Téma se totiž už dostalo do agendy jejich schůzky.

Ministři se mají spolu s kolegy zodpovědnými za energetiku sejít 2. a 3. prosince, uvedl Radiožurnál.

Česko je hlavním favoritem na zisk sídla Galilea. Usilují o něj i Němci a Nizozemci, kteří ale mají podle diplomatů mnohem nižší podporu. Podle informací Radiožurnálu záleží hlavně na Belgičanech, kteří teď Unii předsedají. Galileo provizorně sídlí v Bruselu a Belgie by mohla chtít, aby se v době nedostatku peněz nevynakládaly prostředky na jeho stěhování.

Pokud Česko sídlo získá, vznikne v Praze administrativní centrum systému. To bude dohlížet i na pobočky v západní Evropě.

Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) by měl začít plně fungovat v roce 2014, ale řídící agentura by se mohla z Bruselu stěhovat již v polovině příštího roku. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich bude stačit 18. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům.