Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

26. 10. 201010:13

EU vysílá posily na řecko-tureckou hranici

Týden.cz ze dne 26.10. 2010; Autor: Martin Valeš

Evropská unie pošle posily řecké pohraniční stráži, aby pomohly bránit vnější hranici sedmadvacítky s Tureckem před narůstající ilegální imigrací.

"Situace v Řecku je velmi vážná," říká výkonný ředitel agentury Frontex Ilkka Laitinen. "Tým expertů Frontex je na cestě na řecko-tureckou pozemní hranici, aby na žádost ministra Papoutsise zhodnotili situaci. Pak rozhodneme, kolik strážníků a jaké technické prostředky budou zapotřebí, abychom efektivně pomohli řeckým úřadům, jak tento členský stát požádal."
Řecký ministr pro ochranu občanů Christos Papoutsis podal v neděli večer žádost, aby agentura Frontex poslala na hranici jednotky rychlého nasazení (RABIT). "Vzrůstající tlak ilegálních migračních toků na řeckých hranicích je jednoznačně problém, který vyžaduje evropské řešení," citoval jej EUobserver.
Řecko je v současnosti nejkritičtějším vstupem do EU, za první polovinu letošního roku zde zamezili více než čtyřiceti tisícům ilegálních přechodů hranice - což představuje 90 procent případů v celé EU, stojí v tiskové zprávě agentury Frontex.
Řecko sousedí ještě s dalšími nečleny sedmadvacítky, Albánií a Makedonií, ale Turecko je tranzitní zemí pro imigranty z Asie i severní Afriky, dvousetkilometrová pozemní hranice je tak v současnosti mimořádně exponovaná. Ještě nedávno přitom imigranti využívali spíše řecké ostrůvky v Egejském moři či další středomořské země - než Španělsko, Itálie a Malta pohraniční stráže posílily.
Humanitární krize
Situaci v Řecku minulý týden kritizoval i úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, hovoří o humanitární krizi: "Muži, ženy i děti jsou nacpaní dohromady v malém prostoru, v mizerných hygienických podmínkách a bez přístupu na dvůr, stojí ve zprávě úřadu. Základní služby jako přístup k informacím, právní poradenství při žádání o azyl a překlad do jim srozumitelných jazyků zadrženým naprosto chybí." Nejméně 44 lidí při pokusu o přechod řecko-turecké hranice letos podle OSN zemřelo.
Evropská agentura pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států Evropské unie, v běžném jazyce Frontex, byla zřízena v roce 2005 na základě teze, že schengenský prostor (tj. území většiny EU, kde se zrušily vnitřní hraniční kontroly) je tak silný jako jeho nejslabší součást. Mimo jiné má za cíl koordinovat spolupráci členských států v řízení vnějších hranic, analyzuje rizika či pomáhá při výcviku pohraničníků.
Disponuje i jednotkami rychlého nasazení s odpovídající technikou, které pod její velení zapůjčují členské státy. V Řecku budou nasazeny do akce poprvé od svého vzniku před třemi lety. Budou sloužit pod řeckým velením, ve vlastní národní uniformě a s logem EU a Frontexu. V nutných případech mají povolení střílet, píše EUobserver.
Podobně už Itálii ve Středozemním moři pomáhaly proti migrantům námořní patroly Frontexu, vysloužily si však kritiku, že příliš nehleděly na humanitární standardy, které vyžaduje mezinárodní právo.