Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

27. 10. 201013:09

Nečas představil české postoje pro Evropskou radu

Euroskop.cz ze dne 27.10. 2010

Premiér Petr Nečas představil poslancům, s čím Česká republika odjíždí na Evropskou radu v Bruselu. Rada, která se koná 28.-29. října, se věnuje čtyřem hlavním tématům - zprávě z Task Force k ekonomické koordinaci, konferenci v Cancúnu ke změně klimatu, Summitu G20 v Soulu a summitům s Ruskem, USA a Ukrajinou.

„Nejdůležitějším tématem summitu bude závěrečná Zpráva Task Force týkající se zajištění rozpočtové odpovědnosti a makroekonomické stability," řekl premiér. Podle Nečase je stabilita eura pro Česko zásadní, i když není členem eurozóny.

Premiér ale odmítl všechny kroky k oslabení tržní ekonomiky. „Zajištění stability eura a veřejných rozpočtů rozhodně nemá nic společného s plánováním ekonomiky," zdůraznil. Česká republika je na jednání připravena ke kompromisům a nejede do Bruselu s cílem cokoli blokovat, protože Evropou stále obchází strašák řecké krize a je důležité dosáhnout alespoň nějakého pokroku.

Žádný další přesun pravomocí na EU

Praha je ochotná diskutovat i o případné změně Smluv, kterou otevřelo Německo s Francií. „Výsledkem nemohou být další přesuny pravomocí na evropskou úroveň," řekl Nečas. V zásadních otázkách, jako například pozastavení hlasovacích práv, se navíc vláda zavázala, že vypíše referendum.


Evropská rada potvrdí i mandát unie pro vyjednávání na klimatické konferenci v Cancúnu. Podle České republiky musí být případné zvýšení jednostranných závazků EU na snížení emisí z 20 na 30 procent podmíněno přijetím odpovídajících závazků ze strany ostatním globálních hráčů.