Na pravou míru

29. 10. 20108:06

O společné evropské politice jedná vláda, mediální spekulace o "přestřelkách"jsou nesmyslné

V médiích se dnes objevila informace, že premiér nekoordinuje zahraniční politiku s ministrem zahraničí. Uvádíme tuto zavádějící interpretaci sdělovacích prostředků na pravou míru.

Televizní zpravodajství uvedlo, že „ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si tento týden (v pondělí) postěžoval, že nemá ponětí, o čem se před summitem EU premiér s prezidentem radili. Byl to přitom on, kdo v Lucemburku na zasedání ministrů zahraničí hájil české zájmy a v podstatě předjednával agendu pro premiéra Nečase.“

Mandát a postoje České republiky pro jednání na Evropské radě projednávají všichni ministři na Výboru pro evropské záležitosti na úrovni vlády, která mandát pro premiéra schvaluje. Vzhledem k významu témat probíhající Rady byla diskuse zevrubná a vstupovalo do ní více členů vlády a také představitelé České národní banky. Předseda vlády s mandátem seznámil jak poslance v příslušném výboru, tak všechny senátory, ve středu 27. října. Nic tedy neprobíhalo za zavřenými dveřmi a stranou od rezortu zahraničních věcí, jak mediální spekulace naznačují. Předseda vlády se o evropské agendě zmínil pochopitelně i na páteční schůzce 22. října u prezidenta republiky, kdy se omlouval ze své neúčasti na oslavách státního svátku. I to je projev dobře koordinované evropské politiky, nikoli důvod k zavádějícím interpretacím.

Spekulace o jakékoliv neinformovanosti členů vlády nebo o slovních přestřelkách jsou nesmyslné a vytvářejí nepravdivou virtuální mediální realitu.