Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

29. 10. 201019:08

Premiér Nečas: Jak bude záchranný mechanismus vypadat, se zatím neví

Česko podle premiéra Nečase také na právě skončeném summitu Evropské unie zabouchlo dveře možnosti harmonizovat daně v Evropské unii.

Evropská unie se na dnes skončeném summitu obecně dohodla na potřebě zavedení nového mechanismu pro záchranu zemí, které by se dostaly do podobných problémů, jaké v nedávné době postihly silně zadlužené Řecko. O konkrétní podobě tohoto nástroje se ale lídři EU podle českého premiéra Petra Nečase vůbec nebavili.

"Konkrétní podoba tohoto mechanismu v tuto chvíli není známa," podotkl po skončení summitu Nečas. O jednotlivých aspektech se mezi státníky podle něj vůbec nediskutovalo.

Bude nyní na Evropské komisi, aby do prosincového summitu přišla s konkrétními návrhy. Prezident EU Herman Van Rompuy zase má analyzovat, zda a případně jak kvůli tomu bude třeba upravovat primární právo EU, tedy nedávno přijatou lisabonskou smlouvu o fungování společenství.

Hodně se hovoří o tom, že by tento mechanismus měl obsahovat mimo jiné možnost řízeného bankrotu zemí platících eurem, které mají vysoké dluhy. Premiér Nečas podotkl, že on by proti takové myšlence nebyl.

Na případném krachu by se měly podle některých návrhů podílet i soukromí investoři, kteří by tak přišli o část svých investic do státních dluhopisů. Německo, které to prosazuje, si od toho slibuje, že by podobný postup odradil spekulanty se státními dluhy.

Za pozitivní výsledek dvoudenního summitu Nečas označil to, že se podle něj podařilo shodnout na tom, že definitivní rozhodnutí o případné změně smlouvy kvůli vytvoření příslušného mechanismu je zatím odsunuto. Lídři EU se k tomu vrátí v prosinci. Nečas nicméně podotkl, že ani na příštím summitu nemusí být nutně v této věci dosaženo konečného závěru. "Podařilo se zabránit tomu, že bychom tu podepsali bianko šek," podotkl k jednání český ministerský předseda.

Česká republika na summitu zabouchla dveře harmonizaci daní v EU
Česko podle dnešního prohlášení premiéra Petra Nečase zabouchlo dveře možnosti harmonizovat daně v Evropské unii. S návrhy v tomto směru podle něj na vrcholné schůzce v Bruselu přišli Finové. Ti by tímto krokem chtěli zabránit škodlivé daňové soutěži.

Finové nicméně nešli v návrzích do přílišných podrobností. Jejich návrh hovořil podle českého premiéra obecně o pragmatické harmonizaci daní na evropské úrovni, o možnosti zavedení evropských ekologických daní či zastavení škodlivé daňové soutěže. Daňové otázky nyní v EU téměř výlučně spadají do kompetencí členských zemí.

"Pozitivním krokem je, že jsme odmítli pokusy harmonizovat daně a omezit daňovou konkurenci," hodnotil Nečas jednání. "Byla to právě Česká republika, které se nejdůrazněji ozvala proti tomuto návrhu s tím, že jsme získali podporu dalších zemí, především zemí jako je Británie a nové členské země EU," dodal. Do závěrů summitu se tak návrh Finska prosadit nepodařilo.

Zdroj: ČTK