Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

9. 11. 201011:48

El País: Německo způsobilo další dluhovou krizi v eurozóně

ČTK ze dne 9.11. 2010

Německo svým tlakem na změnu lisabonské smlouvy a zavedení řízeného bankrotu v eurozóně způsobilo obnovení dluhové krize. Píše to dnes španělský deník El País. Rizikové prémie u státních dluhopisů, které jsou v podstatě pojištěním investorů proti případnému bankrotu, se u řady zemí platících eurem vyšplhaly na historická maxima.

"Dva týdny pochybností dostaly do problémů státy, jejichž tvrdé škrty ovlivňují výkon ekonomiky a narušují tak jejich schopnost splácet dluhy," řekl deníku Daniel Suarez ze společnosti AFI. Jeho slova směřují k poslednímu summitu Evropské unie, na němž se premiéři a prezidenti členských států připustily změny Lisabonské smlouvy, která začala platit teprve v prosinci loňského roku.

Cílem změny má být nahrazení současného záchranného fondu v roce 2013. Německo se snaží přesvědčit evropskou sedmadvacítku, aby fond vystřídal mechanismus řízeného bankrotu. Do fondu by se zapojili i soukromí investoři, kteří by v případě krachu některé ze zemí eurozóny souhlasily s odepsáním části svých investic. "Ochota Německa otevírat debatu o restrukturalizaci státního dluhu (odepsání investic investorů a nedodržení závazků bankrotujícího státu) v tuto chvíli velmi škodí fiskálnímu zdraví eurozóny," doplnil José Carlos Diez ze společnosti Intermoney.

V reakci na opětovné obnovení debaty o schopnosti zemí eurozóny splácet dluhy začala Evropská centrální banka znovu nakupovat jejich dluhopisy. V největších potížích se kromě Řecka nyní nachází především Irsko, kde navíc rostou obavy, že nebude schopné zvládnout špatný stav vlastního finančního sektoru. Možnost, že Irové budou muset nakonec požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny, kde se nachází zhruba 440 miliard eur, tedy téměř 11 bilionů korun, je tak stále pravděpodobnější.

Do skupiny rizikových zemí spadá kromě Irska a Řecka i Portugalsko, Španělsko a Itálie. Trhy v posledních dnech nejistotu krutě trestají. Rizikové prémie Portugalska a Irska se v pondělí vyšplhaly na nová maxima. V Řecku se dokonce úplně vymykají a tato nákaza se šíří i do Španělska a Itálie.