Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

11. 11. 201023:14

Jednání o rozpočtu EU opět zkrachovala

ČTK ze dne 11.11. 2010

Členské státy EU a Evropský parlament se ve čtvrtek opět nedohodly na unijním rozpočtu pro příští rok. Kompromis lze čekat až v prosinci, europoslanci ale nakonec nejspíš budou souhlasit s minimálním zvýšením rozpočtu, které chtějí státy. ČTK to řekl diplomatický zdroj.

Pokud by se obě strany nedohodly ani v prosinci, Evropská unie by se vůbec poprvé v historii ocitla v rozpočtovém provizoriu. Zákonodárci nadále trvají na růstu výdajů evropské sedmadvacítky o šest procent, národní vlády se naopak nehodlají smířit s růstem větším než 2,9 procenta.

Stejný názor sdílí i Česko, které se prostřednictvím premiéra Petra Nečase podepsalo pod dopis 11 členských států, který výraznější zvýšení výdajů odmítá. "Tyto návrhy jsou obzvlášť nepřijatelné ve chvíli, kdy musíme přijímat složitá rozhodnutí na národní úrovni, abychom dostali veřejné výdaje pod kontrolu," uvádí dopis.

Podle zdroje ČTK jsou dvě největší poslanecké frakce - lidovci a socialisté - odhodlány "hnát" jednání do krajnosti, ale nakonec dost možná od svých požadavků ustoupí. Výměnou za tento krok po členských zemích budou požadovat záruky, které se mají týkat financování EU po roce 2013, které projde zásadními změnami a o němž politici pomalu začínají jednat. Evropský parlament mimo jiné žádá, aby se jeho zástupci mohli debat o financování účastnit.

Pokud by ani ústupek parlamentu nevedl ke kompromisu, unie by se od Nového roku ocitla v provizoriu, což znamená, že by musela hospodařit se stejným rozpočtem jako v letošním roce.