Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

12. 11. 201013:17

Nečas: ČR podporuje iniciativu EK pro jednotný trh

ČTK ze dne 12.11. 2010

Česká republika podporuje iniciativu Evropské komise k vytvoření skutečného jednotného vnitřního trhu. Na tiskové konferenci po jednání s eurokomisařem pro vnitřní trh a služby Michelem Barnierem to včera uvedl premiér Nečas. Zároveň ale upozornil, že v návrzích na uspořádání trhu jsou i věci, které se české vládě nezamlouvají. ČR například nesouhlasí se zavedení bankovní daně, problém má i se sjednoceným základem daně.

"Iniciativu EK mít skutečný trh služeb podporujeme a považujeme to za pozitivní krok. Je tam řada prvků, kde má ČR své priority, ale jsou tam i záležitosti, které se nám nezamlouvají. Celková tendence je ale pozitivní," řekl premiér.

Komisař Barnier uvedl, že výhrady české vlády bere v úvahu při formování evropské politiky. "Jsme připraveni vést další dialog a scházet se s představiteli České republiky. Oni jsou suverénní, ale rádi bychom, aby výsledek jednání zapadl do evropského rámce, který chceme posouvat dopředu. V našem návrhu o vnitřním trhu je hodně bodů, u kterých se shodneme a které mají posílit konkurenceschopnost," uvedl.

Návrhy, které byly prezentovány jako Akt o jednotném trhu, se týkají například patentu EU, na jehož podobě se členské země EU zatím nemohou shodnout, ochrany autorských práv, vnitřního trhu služeb, elektronického obchodu, dopravy, podpory malých a středních podniků či posílení konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích.

Česká vláda již dříve vyslovila výhrady k plánu EK na zavedení peněžních odvodů do zvláštních fondů s cílem získat peníze na případnou záchranu krachujících finančních ústavů. Podle českých představitelů by to znevýhodnilo evropské bankovní odvětví proti světové konkurenci a banky by náklady na odvody převedly na své klienty. "Myslím si, že prevence je lepší než léčba. Není možné, aby to byl daňový poplatník, kdo to bude muset zaplatit ze své kapsy," uvedl komisař.