Aktuálně

18. 11. 201014:58

Lisabonský summit NATO

Ve dnech 19. a 20. listopadu se v portugalském hlavním městě uskuteční summit NATO, který je označován za nejdůležitější v historii Aliance.

Zřejmě nejdůležitějším bodem celého summitu bude schválení nové Strategické koncepce NATO. Dokument definuje nové výzvy, úkoly a cíle, kterým se má Aliance v nadcházejících letech věnovat. Nutnost takovouto koncepci stanovit a přijmout vychází z globální proměny světa. Dosud platný dokument byl vypracován po ukončení studené války a bral v úvahu konflikty na Balkáně v 90. letech.

Petr Nečas, Anders Fogh Rasmussen

Strategii připravil tým pod vedením bývalé ministryně zahraničních věcí USA a české rodačky Madeleine Albright. Nová koncepce počítá nejen s nebezpečím terorismu, ale i s novými hrozbami, jako jsou kybernetické útoky, bezpečnostní dopady klimatických změn a zásobování energií. Měla by také stanovit vztah mezi NATO a Ruskem. Potvrdí také dřívější závazky, že úkolem NATO je obrana území jeho členů a to, že v případě útoku na jednoho z nich se aliance za něj postaví, ale i to, že spojenci mohou působit i mimo území NATO.

Severoatlantická aliance také podle všech informací rozhodne vybudovat vlastní protiraketovou obranu. Následně o tom její představitelé promluví i s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, jehož země v minulosti protiraketovou obranu kritizovala. NATO chce, aby se Rusko do projektu zapojilo. Hrozby, vůči nimž má protiraketový deštník vzniknout, jsou podle představitelů Aliance společné.

NATO chce vytvořit za zhruba 200 milionů eur na deset let systém, který umožní zapojení a propojení různých národních či aliančních komponentů, jako jsou radary a rakety. Cílem je pokrýt nejen případné bojiště, ale celé území a také všechny obyvatele zemí NATO.

Kromě těchto témat se představitelé NATO budou zabývat situací v Afghánistánu a možnostmi, jak postupně alianční síly z této násilnostmi a chudobou sužované země stahovat. Vzhledem k tíživé finanční situaci a rozpočtovým škrtům se dá čekat i debata o snižování rozpočtu aliance.

Českou republiku budou na jednání zastupovat prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas, ministr obrany Alexandr Vondra a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Průběh summitu můžete sledovat na stránkách NATO www.nato.int.

S využitím ČTK, fotografie: NATO