Aktuálně

3. 12. 201014:55

Po dálnici z Prahy až do Zlína

Ode dneška je možné projet přes pětikilometrový úsek dálnice D1 a přes 13,5 kilometrů rychlostní silnice R55 až do Zlína.

„Je to klíčová dopravní stavba pro Zlínský kraj. Přivádí dalšími kilometry základní evropskou dálniční síť rychlostních silnic blíže ke krajskému městu a vlastně do centra Zlínského kraje a z tohoto pohledu je to pozitivní krok,“ řekl při otevírání nového úseku dálnice premiér Petr Nečas.

Moderní dopravní infrastruktura je podle premiéra předpokladem úspěšného ekonomického růstu i pro zlínský region. Otevřením tahu mezi Otrokovicemi a Hulínem dosahují rychlostní a dálniční typy silnic v ČR celkové délky 1165 kilometrů.

„Budeme se snažit řešit především otázku obchvatů měst a obcí a tyto úseky budovat přednostně. Samozřejmě se musí vyřešit i některé požadavky, které jsou podle mého názoru uměle vznášeny v oblasti ochrany životního prostředí,“ dodal předseda vlády.

Podle premiéra není možné, aby byla znemožněna stavba rychlostních komunikací kvůli nesmyslným požadavkům, aby například silnice vedla v rovinatém terénu tunelem kvůli ochraně ptactva. „Já se domnívám, že tudy cesta opravdu nevede,“ řekl Petr Nečas.