Aktuálně

8. 12. 20107:34

Vláda schválila změny platových tarifů

Vláda na večerním zasedání schválila soubor nařízení, která mění platové tarify ve státní a veřejné sféře.

Schválený návrh umožňuje na dobu maximálně 4 let zařadit zaměstnance do platové třídy, pro niž nesplňuje kvalifikační předpoklad vzdělání. Tato doba může být i delší, pokud zaměstnanec v minulosti prokázal schopnost k výkonu požadované práce i s nižším vzděláním, s výjimkou pedagogických pracovníků umožňuje stanovení platového tarifu tzv. zvláštním způsobem; to znamená, že při určení platového stupně nebude muset být respektován počet let praxe.

„Vláda vyhověla požadavkům odborů a zachovala platové tabulky v nezměněné podobě. Výjimkou jsou pedagogičtí pracovníci – jejich tabulky jsou upraveny směrem nahoru. Ozbrojené složky – tam vláda schválila návrh, který vyplývá z požadavků ministerstva vnitra a ministerstva obrany. U ozbrojených složek dochází ke snížení jednotlivých složek v tarifních tabulkách o deset procent,“ řekl po zasedání vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda dále schválila snížení platových tarifů o 10 % proti současnému stavu u příslušníků bezpečnostních služeb (Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru České republiky, Celní správy České republiky, Vězeňské služby České republiky, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace). Průměrný měsíční pokles platu se bude pohybovat mezi 2200 a 2500 Kč.

Premiér spolu s ministry také schválil snížení platových tarifů vojáků o 10 % proti současnému stavu. Očekávaná úspora ve veřejných rozpočtech je cca 470 mil. Kč. Průměrný pokles platu se bude pohybovat kolem 1 710 Kč měsíčně. Dotkne se to 23 tisíc vojáků z povolání.

Jako vyhrazený bod vláda projednávala i tendr na odstranění starých ekologických zátěží. „Ano, v klasifikovaném režimu jsem projednávali ekotendr. Přerušili jsme jednání, budeme projednávat určité postupy,“ řekl novinářům na noční tiskové konferenci premiér Petr Nečas s tím, že podrobnosti nemůže sdělit vzhledem k zákonu o ochraně utajovaných skutečností.

Další informace o projednávaných dokumentech najdete v tiskových zprávách.