Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

9. 12. 20109:50

Praha vyhrála, v boji o Galileo nemá soka

E15 ze dne 9.12. 2010; Autor: Igor Záruba

Evropský navigační systém Galileo patří do Prahy. Rozhodlo o tom podvečerní zasedání velvyslanců členských států Evropské unie. Česko šlo podle informací E15 do finále s podporou dvaceti zemí, na místě dostalo 22 hlasů. Nizozemský Noordwijk, jeho největší soupeř, uspěl čtyřikrát, jeden účastník se zdržel.

„Je to samozřejmě velká věc, ale pořád jen další krok ke konečnému úspěchu,“ upozornil vládní zmocněnec pro tuto záležitost Karel Dobeš. Satelitní triumf musí totiž potvrdit páteční Rada ministrů pro konkurenceschopnost, jíž se zúčastní ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Verdikt musí být jednomyslný, bude záležet na tom, jak se zachovají Nizozemci,“ připomněl Dobeš.
Republika vycházela ve svých ambicích na úspěch v Galileu z dřívějšího usnesení Rady EU, aby nové instituce zakotvily v nových členských zemích. Mezníkem byl rok 2008, kdy se Česko stalo členem Evropské vesmírné agentury. Pro Prahu se původně počítalo se záložním centrem na okraji města a monitorovacím a bezpečnostním centrem v budově bývalé České konsolidační agentury v pražských Holešovicích.

„Když přišli Britové a Francouzi s návrhem, že postaví bezpečnostní jednotky na svém území, situaci jsme přehodnotili. Vzdáme se dvou desítek lidí, kteří budou pracovat u nich, a usilujeme o administrativu,“ uvedl v lednu pro E15 zmocněnec Dobeš.

Šance na vítězství Čechů, kterým postupně odpadli konkurenti z nových členských států jako Slovinsko a Malta (energetický regulátor, respektive dohled nad imigrací), byla dlouhou dobu značná. Předpoklad, že se povede věc vyřešit ještě za španělského předsednictví v první polovině tohoto roku, však nevyšel.
V září premiér Petr Nečas u příležitosti summitu šéfů států a vlád prohlásil, že české úsilí schvaluje většina unie. Menšina vsadila na argumentaci, že agentura pro družice není úplně nová, protože existuje v Bruselu – a tlačila do popředí Nizozemsko.

Družicový systém, pojmenovaný po italském astronomovi, přijde na 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun). Po odchodu konsorcia velkých evropských firem ho zaplatí sama EU. V provozu má být v roce 2014. Zatím jsou na oběžné dráze dva satelity, celkem se počítá se třiceti. Nejznámější službou budou navigace pro řidiče.

Proč chce Evropa vlastní navigaci?
Navigační systém Galileo, který buduje EU a Evropská kosmická agentura, má odstranit závislost na americkém systému GPS. Vedlejším důvodem je to, že Galileo kvalitněji pokryje i oblasti na severu Evropy, kde je použití GPS omezené.