Aktuálně

17. 1. 201114:18

Novým ministrem životního prostředí se stal Tomáš Chalupa

Bývalý starosta Prahy 6 nahradí ve funkci Pavla Drobila, který rezignoval v prosinci. Chalupovo jmenování navrhl premiér Petr Nečas 10. ledna.

Slavnostní přípitek na Pražském hradě

Prezident nového ministra označil za zkušeného komunálního politika, připomněl jeho působení ve funkci starosty. „Osm let jste byl starostou významné pražské části, věřím, že vám tato zkušenost bude ku pomoci a ku prospěchu,“ uvedl Václav Klaus.

Prezident také popřál hodně štěstí jak novému ministrovi, tak premiéru Nečasovi. „Panu premiérovi přeji, aby tato první výměna v jeho vládě byla na dlouhou dobu výměnou poslední, aby vláda nebyla destabilizována,“ řekl prezident. Chalupovi zároveň popřál, aby svůj rezort řídil s nadhledem.

Prezident dále zdůraznil, že rezort životního prostředí považuje za mimořádně důležitou instituci.

Situace na resortu je složitá, přistupuji k ní s respektem a pokorou. Chci k této oblasti přistoupit racionálně, bez dogmat, aby tu měly možnost zaznít všechny názory, byť nebudou mainstreamové," prohlásil nový ministr s tím, že z ministerstva hodlá udělat instituci, která se opět bude těšit důvěře veřejnosti.

Obnovení důvěry veřejnosti zmínil jako prioritu nového ministra i premiér při jeho uvedení do funkce. „Má moji plnou podporu a moji plnou důvěru,“ prohlásil Petr Nečas. Chalupa je podle premiéra pracovitý a má výborný politický i mezinárodní rozhled.

Chalupa řekl, že by rezort vedl rád bez demagogie. „Jedna ideologie zvítězit musí, a to politika zdravého rozumu,“ řekl Chalupa.

Nyní čeká nového ministra především výběr ředitele Národního parku Šumava. Klíčovými tématy, na která se ministerstvo v nejbližší době zaměří bude ochrana před povodněmi, zlepšení kvality ovzduší, výběr ředitele Národního parku Šumava či projekt Zelená úsporám.

Životopis Tomáše Chalupy zde.

Nový ministr vnitra Tomáš Chalupa