Aktuálně

18. 2. 201113:55

Vláda je blízko dohodě nad penzijní reformou

Porada ekonomických ministrů dosáhla základní shody nad podobou další etapy důchodové reformy.

Vláda bude pokračovat jak v parametrických změnách průběžného systému, tak v zavedení systému fondového. „Dohodli jsme se na dobrovolném vyvádění 3 procent do penzijního fondu s tím, že k těmto prostředkům jsou doloženy dva procentní body z vlastní kapsy,“ řekl premiér Petr Nečas.

V rámci penzijní reformy bude sjednocena sazba daně z přidané hodnoty na úroveň 20 procent s několika výjimkami. Potraviny jako syrová zelenina, ryby a chléb zůstanou ve snížené sazbě.

Sjednocení sazeb DPH vychází i z názoru tzv. Bezděkovy komise a také z názoru NERV. Já to považuji za velmi efektivní krok, který umožní provést důchodovou reformu v její druhé fázi a současně neprohloubit deficit veřejných financí,“ řekl ministerský předseda.

Sjednocení daní bude kompenzováno pro rodiny s dětmi zvýšením odečitatelné položky o 3 000 korun na dítě. V případě penzistů tyto položky vláda zahrne do valorizace důchodů. Daňové změny a kompenzace by podle premiéra měly začít platit od příštího roku.

Ilustrační obrázek - Petr Nečas

Zbývá diskuse nad tím, zda náš důchodový systém je dostatečně mezigeneračně solidární ve vazbě na rodiny s dětmi,“ dodal Petr Nečas.

Fakta podle premiéra ukazují, že český sociální systém je nejvíce prorodinný v rámci Evropské unie. Nikde v Evropě není možnost čtyřleté rodičovské, Česká republika má také jednu z nejdelších mateřských. Daňoví poplatníci s jedním dítětem do příjmu 14 700 korun hrubé mzdy neplatí žádnou daň z příjmu. Pokud mají dvě děti tak až do částky 19 700 korun.

Máme velmi robustní prorodinnou politiku a řada z nás je přesvědčena, že už není nutné dělat další kroky. Takže o tomto ještě budeme diskutovat,“ říká předseda vlády. Až se vládní koalice shodne nad definitivní podobou důchodové reformy, přijde na řadu vyjednávání s demokratickou opozicí.