Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

21. 2. 201115:55

Michal Mejstřík: Zvolna k lepším zítřkům

Článek Michala Mejstříka a Petra Janského o podnikatelském prostředí v České republice.

Podmínky pro podnikání se u nás radikálně zlepšily už před více než dvaceti lety. Stále je ale podnikatelské prostředí v České republice horší než například v Singapuru nebo na Novém Zélandu. Svědčí o tom i nelichotivé 63. místo v žebříčku Světové banky Doing Business pro rok 2011. Oproti minulému roku došlo ke zlepšení o 19 míst, pramení to ale z výrazného pokroku pouze ve dvou ukazatelích, zatímco sedm zbývajících se zhoršilo.

Pyramida podnikání z tvůrčí dílny Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy na základě těchto dat zobrazuje detailní výsledky pro Českou republiku pro rok 2011, a navazuje tak na pyramidu konkurenceschopnosti (EURO 5/2011). Čím světlejší pole pyramidy, tím jsou tyto podmínky pro podnikání v Česku ve srovnání s dalšími 182 zeměmi příhodnější. Tmavě modré zahájení podnikání značí až 130. umístění, které ale zatím nezahrnuje zlepšení posledních dvou let včetně zavedení Czech Pointů. Částečný pokrok jsme zaznamenali v placení daní, ale na lepší než 128. umístění stále nemáme, i díky průměrným 557 dnům potřebným na administraci placení daní a relativně vysokým daním oproti rozvojovým zemím. Dalšího zlepšení dosáhla Česká republika v oblasti ukončení podnikání a insolvenčního řízení; 32. umístění je lichotivé a připravovaná novela by měla stávající situaci ještě dále zlepšit. Zároveň je tato pozitivní výjimka spíše ojedinělá a z ostatních podmínek pro podnikání máme nanejvýš chvalitebně.

Z relativně tmavé pyramidy je zřejmé, že podnikání v tuzemsku není příliš jednoduché. To vám řekne nejeden podnikatel a potvrzuje to i mezinárodní srovnání. Není tedy divu, že zlepšit podmínky pro podnikání je prioritou i pro tuto vládu.

NERV nyní přichází s doporučeními v návrhu strategie konkurenceschopnosti, která se zaměřuje na dekádu dopředu. Nevíme, kdy a jestli doporučení NERV, ale například i ministerstva průmyslu a obchodu, budou realizována a případně jaký budou mít dopad na podnikání. Každopádně zlepšení podmínek pro podnikání (a světlejší pyramidu) očekáváme spíše až za několik let. Z krátkodobého hlediska nám hrozí horší umístění například u ukazatele ochrany investorů – alespoň kvůli solárnímu chaosu.

Skončeme ale optimisticky. V roce 2004, kdy byla zpráva Světové banky poprvé zveřejněna, byla naše pyramida mnohem více tmavomodře „zamračená“ a více zachmuření byli i naši podnikatelé. Podmínky se tak zlepšují pomaleji, než bychom chtěli, ale přece jen…

 

Publikováno v Euro, 21.2.2011