Aktuálně

23. 2. 201113:37

Evropská unie pomůže Libyi k demokratizaci země

Řekl to předseda Evropské rady Rompuy po jednání s českým premiérem.

Odsuzujeme násilí, ke kterému dochází v Libyi. Jsme přesvědčeni, že režim by měl co nejrychleji zahájit otevřený dialog s občany své vlastní země. Násilí by se tam mělo okamžitě zastavit,“ řekl premiér Petr Nečas při společném prohlášení.

Podle Hermana Van Rompuye má Evropská unie nyní před sebou úkol pomoci Libyi v přechodu k demokratizaci země, pluralitnímu vládnímu systému a posilování ekonomiky. „EU má zájem na udržitelné stabilitě, založené na respektování demokratických hodnot, lidských práv a základních svobod,“ uvedl Van Rompuy.

Státníci dále hovořili o projektu Východního partnerství, mezi jehož klíčové zakladatele se řadí i Česká republika. Projekt se nyní zabývá také aktuální politickou situací v Bělorusku. „Musíme vyjádřit jednoznačné sympatie představitelům demokratické opozice v Bělorusku“, prohlásil předseda české vlády, podle kterého nesmí být tato země jako jeden ze sousedů Evropské unie opomenuta.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Česká republika má zájem na stabilní eurozóně

V ekonomické oblasti má Česká republika velký zájem na stabilní eurozóně a aby euro bylo stabilní měnou,“ řekl dále Petr Nečas a připomněl silnou ekonomickou provázanost České republiky s eurozónou. Upozornil také, že jakékoliv její komplikace mají dopady i na českou ekonomiku.

Stabilní situaci v eurozóně vzápětí potvrdil i předseda Evropské rady Rompuy. Euro podle něj zůstává silnou měnou se silnými základy. „Potřebujeme ale hlubší konvergenci, konkurenceschopnost, udržitelné penzijní systémy, přísná rozpočtová pravidla. Česká republika stejně jako jiné nečlenské země eurozóny budou konzultovány a mohou se na této koordinaci podílet,“ prohlásil předseda.

Jednání se dotklo také paktu konkurenceschopnosti, které navrhlo Německo společně s Francií. Podle premiéra Nečase Česko jeho myšlenku vítá. Hodlá jej realizovat na národní úrovni, a to bez ohledu na to, zda vznikne dohoda i mezi ostatními státy sedmadvacítky. Zdůraznil pak zejména ústavní pojistky, dluhové brzdy proti zvyšování veřejných rozpočtů či pokračování ve tvorbě penzijních reforem.