Aktuálně

17. 3. 201115:15

Zbrojní zakázky budou pod větší kontrolou

Vláda schválila novelu zákona o veřejných zakázkách. Kabinet také schválil vznik registru ohrožených dětí.

Cílem změny zákona o veřejných zakázkách je omezit rozsah výjimek, na jejichž základě zadavatel není povinen použít zadávací řízení pro výběr dodavatele veřejné zakázky v oblasti obrany nebo bezpečnosti. Cílem je také otevřít i tento specifický segment větší konkurenci a to při zajištění ochrany utajovaných skutečností,“ řekl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Dále schválený návrh zapracovává „protikorupční“ usnesení vlády z 19. dubna 2010, kterým se u veřejných zakázek s předpokládanou hodnotou nad 300 mil. Kč zavádí povinnost, aby osoby schvalující zadávací podmínky a vyhodnocující nabídky měly bezpečnostní prověrku.

Systém péče o ohrožené děti

V rámci celé republiky má podle vlády dojít k propojení orgánů sociálně právní ochrany dětí. „Vláda schválila vznik registru ohrožených dětí, na který budou napojeny resorty vnitra, práce a sociálních věcí, zdravotnictví, školství a Úřadu mezinárodně právní ochrany dětí. Každý ze subjektů bude ze systému čerpat jen ty informace, na které má ze zákona právo,“ dodal premiér.

Vláda zároveň plní část svého programového prohlášení, že se „bude věnovat pozornost boji proti kriminalitě, zejména extremismu, drogové kriminalitě, kriminalitě nezletilých a kriminalitě páchané na dětech a ženách se zaměřením na koordinaci odpovědných orgánů a včasné poskytování informací o rizikových stavech“.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vládní kabinet dnes také zřídil komisi pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi. Komise má sedm členů, předsedá jí ministr kultury Jiří Besser a dalšími členy jsou ministr ministr financí Miroslav Kalousek, ministr zemědělství Ivan Fuksa, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová, poslanec Michal Babák, poslanec Marek Benda a vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl.

Vláda také uložila úkol ministru zdravotnictví, aby jednal se zdravotními pojišťovnami o uzavření dohody o omezení tvorby provozních fondů a fondů prevence v zájmu posílení základních fondů zdravotního pojištění pro rok 2011 a 2012. Vláda chce také přimět pojišťovny, aby nerozšiřovaly síť zdravotnických zařízení o nové kapacity, které by zvyšovaly náklady na systém veřejného zdravotního pojištění. Tím se má celkově uspořit zhruba 1,5 miliardy.