Aktuálně

17. 3. 201117:15

Sleva na děti se zvýší o 150 Kč, mimořádná valorizace penzí ale nebude

Vládní koalice se rozhodla kompenzovat změnu sazeb daně z přidané hodnoty.

Od příštího roku chce koaliční kabinet zvýšit slevu na dítě o 150 korun měsíčně, tedy o 1800 korun za rok. Oznámil to dnes po jednání lídrů stran koalice premiér Petr Nečas. S původně zamýšlenou mimořádnou valorizací důchodů se ale nepočítá. Nárůst cen nebude takový, aby si ji vyžádal.

Koalice vycházela z propočtů ministerstva práce a sociálních věcí, které se týkaly toho, jakým způsobem se dotknou domácností změny v sazbách DPH. Podle ministerstva se přitom sleva na jedno dítě mohla zvýšit o 120 až 150 korun měsíčně. "Nakonec jsme se rozhodli jít na tu horní hranici," řekl Nečas. Měsíčně se tedy sleva zvýší z 967 korun na 1117 korun.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

"Při valorizaci dalších částek, které souvisejí se systémem sociálních transferů, budeme postupovat standardním způsobem," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. To znamená, že se nebude konat mimořádná valorizace důchodů, o které se původně uvažovalo.

Koalice se minulý týden dohodla, že v rámci zajištění financování penzijní reformy zvýší v příštím roce spodní sazbu DPH na 14 procent. V roce 2013 se potom obě sazby sjednotí na 17,5 procenta bez výjimek. Zvýšení sazeb DPH by mělo příští rok přinést 27 miliard, v roce 2013 potom 23 miliard korun.

Podle podrobností, které ekonomičtí ministři dohodli již dříve, by měla být penzijní reforma spuštěna v roce 2013. Lidé si od té doby budou moci ze sociálního pojistného, které tvoří 28 procent hrubé mzdy, dobrovolně posílat tři procentní body na individuální účty u soukromých penzijních společností. Další dva procentní body budou muset dávat ze svého. Výpadek ve státním, průběžném pilíři by mělo nahradit právě zvýšení DPH.

Zdroj: ČTK