Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

21. 3. 201112:00

NERV: V ČR by měla vzniknout Národní kosmická agentura

Zástupci Národní ekonomické rady vlády (NERV) dnes prezentovali výsledky analýzy v oblasti technologické připravenosti. Česká republika by se podle doporučení ekonomů měla zaměřit na kosmický výzkum, bio a nanotechnologie nebo na digitalizaci dokumentů ve veřejné správě.

Světovým trendem je v současnosti zesílená orientace ekonomik na služby, a to zejména na služby s vysokou přidanou hodnotou. Ovšem v ČR převážnou část produkce i exportu ČR stále tvoří průmyslové výrobky, stroje a zařízení. Orientace na služby a jejich export je ve srovnání s vyspělými zeměmi malá,“ popisuje spolupracovník NERV a garant zprávy NERV v oblasti technologické konkurenceschopnosti Jiří Voříšek.

NERV například doporučuje vládě zřízení Národní kosmické agentury. Ta by se měla stát ve výzkumu a aplikacích kosmických technologií partnerem obdobných světových institucí jako je NASA, JAXA nebo CNES. „Hlavními přínosy vycházející z kosmických technologií jsou návratnost investic, rozvoj malého a středního podnikání, nové pracovní příležitosti, image českého průmyslu a vědy nebo zahraniční investice a společné projekty,“ vypočítává přínosy Jiří Voříšek. Jiří Voříšek

Dalším problémem je podle závěrů NERV nedostatek odborníků pro vývoj a aplikace technologií, protože řadu těchto odborníků nedokáže ČR udržet. Stejně tak ve srovnání se světem je ČR pozadu co se týče digitální gramotnosti. Zatímco v Norsku s výpočetní technikou dokáže pracovat 90 % obyvatel, v tuzemsku je to pouhých 60 %. Problémem je také nedostatečná digitalizace dokumentů ve veřejné správě.

Státní správa by měla více zautomatizovat předávání dat, například občané a firmy by měli předávat veřejné správě informace pouze jednou a státní správa by si tyto informace měla vyměňovat,“ dodal Voříšek s tím, že NERV doporučuje koordinovat investice a projekty informačně komunikačních technologií (ICT) pro celou veřejnou správu. Zabrání se tak duplicitě projektů a nakoupené a vyvinuté aplikace by mohlo používat více státních úředníků najednou. Tím se má výrazně zlevnit provoz těchto technologií a zmenší se zároveň prostor pro korupci. NERV dále navrhuje ukládat veškerý veřejných obsah vzniklý ve veřejné správě do digitálních knihoven a pomocí ICT podpořit sloučení agend daní, sociálního a zdravotního pojištění.

Celou kapitolu 6 – Technologická připravenost ze závěrečné zprávy podskupiny NERV pro konkurenceschopnost a podporu podnikání najdete v připojených dokumentech.

V pondělí 28. března proběhne v Hrzánském paláci poslední workshop, na kterém bude za účasti předsedy vlády Petra Nečase představena kompletní strategie konkurenceschopnosti včetně posledních kapitol – podpora podnikání a inovací.