Aktuálně

22. 3. 201112:39

Premiér v Rakousku: Jaderná bezpečnost je pro českou vládu prioritou

Předseda vlády Petr Nečas absolvoval první oficiální návštěvu Rakouska.

Pana prezidenta jsem informoval, že pro českou vládu je bezpečnost jaderné energetiky prioritou,“ uvedl premiér Petr Nečas po jednání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. „Velmi pečlivě analyzujeme situaci ve spolupráci se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a provozovatelem jaderných elektráren,“ dodal předseda vlády.

Česko se podle premiéra chystá poučit i z analýzy havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima, která vznikla vlivem zemětřesení a vlny tsunami. „Až bude v klidu a racionálně zanalyzována jaderná havárie v Japonsku, jsme připraveni vzít v potaz všechna případná poučení. Stejně tak jsme připraveni debatovat i na evropské úrovni o zátěžových testech,“ řekl český premiér. Připomněl také, že na málokteré jaderné elektrárny byla v uplynulých dvaceti letech upřena taková pozornost, jako právě na ty české.

Vláda podle Petra Nečase rozhodně nedopustí, aby došlo k narušení bezpečnosti z hlediska jaderné energetiky. „Není ani na jednu jedinou sekundu možné si představit, že by česká vláda připustila stav, že by čeští občané byli provozem jaderných elektráren ohroženi. Pro nás je to skutečně priorita,“ oznámil premiér. Na druhou stranu ale rakouské představitele informoval, že česká ekonomika by bez jaderné energetiky zkolabovala. „My se bez rozvoje jaderného programu neobejdeme,“ uvedl po jednání s rakouskými představiteli. Premiér v Rakousku: Jaderná bezpečnost je pro českou vládu prioritou

Česká strana je vzhledem k odlišným postojům vůči jaderné energetice ochotna s Rakouskem nadále jednat, i když mají obě strany na tuto otázku rozdílný názor. „Jsme připraveni na transparentní dialog. Nemáme důvod tajit jakékoli informace. Jsme připraveni všechny důležité informace rakouské straně sdělovat,“ dodal předseda vlády.

Jednání se dotklo i tématu chystaného otevření rakouského pracovního trhu pro české občany, které se má uskutečnit letos v květnu. S prezidentem Heinzem Fischerem se český premiér shodl v tom, že Česká republika nikdy nepředstavovala hrozbu pro rakouský pracovní trh. „Já jsem i deklaroval, že jsem hluboce přesvědčen o tom, že kdo z českých občanů chtěl v Rakousku pracovat, tak už tak udělal. Konec konců nejsou ani naplněny kvóty pro české pracovníky na rakouském pracovním trhu stanoveny,“ řekl premiér Nečas.

Česko se nyní podle premiéra zaměří také na dostavbu propojení české a rakouské dálniční sítě. „Spojení do okolních zemí by mělo být mezi prioritami dopravní politiky České republiky a my se o formách dostavby a propojení tahu mezi Brnem, Mikulovem a rakouskou dálniční sítí dále budeme bavit,“ uvedl s tím, že česká strana počítá s rychlým dobudováním tohoto tahu a zajištění finančních prostředků pro roky 2012 až 2013. Rakousko je jedinou sousední zemí, na kterou Česká republika nemá napojenou dálniční síť.

Během odpoledne se premiér Petr Nečas sešel také se spolkovým kancléřem Wernerem Faymannem. Jedním z témat jednání byla i otázka hospodářské spolupráce. „Konstatovali jsme velice dobrý rozvoj rakousko-českých vztahů, především v ekonomické oblasti, kde se velmi dobře rozvíjí. Mimochodem, za poslední dva roky je Rakousko největším zahraničním investorem v ČR,“ řekl po jednání český premiér.

Podobné názory mají oba státníci i v oblasti některých evropských témat či aktuálnímu vývoji v Lybii. Shoda panuje podle českého premiéra také v pohledu na ekonomiku. „Obě dvě naše vlády patří mezi ty, které prosazují rozpočtovou odpovědnost a rozpočtovou kázeň,“ dodal Petr Nečas.