Aktuálně

18. 5. 201118:43

Vláda přijala návrh nového občanského zákoníku

Vláda schválila návrh nového občanského zákoníku z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Kodex upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Klade větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran. Zákoník má nahradit zastaralou normu z roku 1964, která byla od pádu komunismu více než čtyřicetkrát novelizována. Návrh čítá přes 3000 paragrafů.

Novými pravidly se tak bude řídit například dědictví, norma umožní například bez problémů věnovat umělecké dílo galerii. Bude možné si osvojit i zletilou osobu. U náhradního mateřství zákon výslovně řekne, že druhá žena má právo si dítě osvojit. Bude také možno uzavřít dohodu o odděleném majetku, v takovém případě norma posiluje ochranu ekonomicky slabšího v manželském páru. Definice rodiny, manželství a rozvodu by měla zůstat v podstatě stejná jako v současnosti.Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a premiér Petr Nečas

Kabinet schválil i další dvě předlohy související s novým zákoníkem - novelu zákona o mezinárodním občanském právu a zákon o korporátním právu, který dosud obsahovat i část o smlouvách. Nově bude tuto oblast obsahovat občanský kodex. Mezinárodní občanské právo pak bude řešit přeshraniční vztahy, například dědictví, ve kterém má dědit občan České republiky majetek ve Španělsku, vysvětlil po jednání kabinetu novinářům Pospíšil.

Podle vyjádření premiéra Nečase kodex upraví současnou roztříštěnost, která se projevuje zejména v závazkovém právu. Smlouvy se dnes podle něj řídí občanským i obchodním zákoníkem, některé jejich ustanovení si však odporují. Norma pak sjednotí několik doposud samostatných zákonů - o rodině, o pojistné smlouvě, o sdružování občanů, o nadacích a nadačních fondech, o vlastnictví bytů a další. Podle premiéra to značně zjednoduší orientaci lidí v soukromém právu.

"Především je to návrat do tradic, které byly přerušeny komunistickým převratem v roce 1948," uvedl nedávno Nečas. Autoři kodexu vycházeli z vládního návrhu občanského zákoníku z roku 1937, který však nikdy nevstoupil v platnost. Inspiruje se zároveň moderními evropskými kodexy. "Zákon je moderní a liberální a současně vychází z historických tradic," charakterizoval kodex Pospíšil.

Podle Pospíšila je norma velmi solidární a výrazně chrání slabší občany. Upravuje "drobné vychytávky, které mohou každého z nás dnes a denně postihovat". Ministr se zmínil například o náhradě za poškozenou věc zvláštní obliby. Toto ustanovení bude pamatovat na případy, kdy někdo zničí knihu opatřenou podrobnými autorskými poznámkami nebo jedinou fotografii zemřelé matky.

Na návrhu zdůraznil Pospíšil zejména úpravu svéprávnosti, která bere mnohem větší ohledy na přání lidí, jimž se omezuje.

Vybrané změny chystané v občanském právu:

Zdroj: ČTK