Aktuálně

18. 5. 201120:38

Vláda schválila návrh zákona o veřejných zakázkách

"Jedná se o komplexní novelu, jejímž cílem je omezit prostor pro korupční jednání při zadávání veřejných zakázek," uvedl premiér Petr Nečas.

Jednou z navrhovaných změn, které jsou součástí předlohy ministerstva pro místní rozvoj, patří snížení limitů zakázek malého rozsahu. U dodávek a služeb bude tento strop ve výši jednoho milionu korun. U stavebních prací se limit sníží na tři miliony korun.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Na základě novely již nebude možné omezit počet podávaných nabídek u užších soutěží. Zadavatelé veřejných zakázek budou také povinni zveřejňovat smlouvy a informovat o konečné ceně zakázek. Stejně tak bude povinné zdůvodňování kvalifikačních kriterií. Omezí se i možnost zkracovat lhůty.

Zákon by měl podle ministra Jankovského začít platit od 1. ledna následujícího roku. "Po celou dobu tvorby této novely jsme se snažili o co největší transparentnost. Ať již ve fázi, kdy na textu pracovala expertní skupina, nebo když jsme výsledek její práce dali k diskusi široké veřejnosti," uvedl Jankovský.

Zákon uloží také zveřejnit všechny smlouvy na částky přesahující půl milionu korun, jejich změny a dodatky. Zadavatelé budou mít zároveň povinnost uchovávat dokumentaci o veřejných zakázkách po dobu deseti let.

Návrh zákona o veřejných zakázkách by poslanecká sněmovna měla projednat na červnové schůzi. Podle premiéra vláda také s tímto zákonem spojí hlasování o důvěře, a to ve třetím čtení zřejmě na zářijové nebo říjnové schůzi sněmovny.