Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

20. 5. 201116:33

Zemřel bývalý ministr financí Eduard Janota

Ve věku nedožitých 60 let dnes zemřel dlouholetý náměstek ministra financí, ministr ve Fischerově vládě a člen NERV Eduard Janota.

Eduard JanotaZpráva o úmrtí Eduarda Janoty přišla znenadání a velmi mne osobně zasáhla. Považoval jsem ho za vynikajícího odborníka a slušného člověka. Bude nám všem chybět,“ řekl předseda vlády Petr Nečas.

S obrovskou bolestí jsme všichni na Ministerstvu financí přijali zprávu o úmrtí Eduarda Janoty. Pokládám to za obrovskou ztrátu nejen pro odbornou ekonomickou scénu, ale pro celou Českou republiku. Odešel vynikající odborník, skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap. Jeho jméno bude navždy figurovat na desce cti moderní demokratické historie České republiky. Rád bych vyjádřil svou hlubokou soustrast jeho nejbližším,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Eduard Janota: odborník na státní rozpočet, uznávaný ekonom

Eduard Janota absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, ekonomické vzdělání si doplnil v postragraduálním studiu na katedře financí na VŠE. Zabýval se především rozpočtovou politikou, a to jak z pohledu státního rozpočtu, tak i celkových veřejných financí.

Po studiu byl zaměstnán jako odborný referent v útvaru statistiky a rozborů na Generálním ředitelství České státní pojišťovny. V roce 1978 nastoupil na Ministerstvo financí ČR. V letech 1978 - 1992 působil v odboru státního rozpočtu. V období let 1992 - 1999 byl ředitelem odboru státního rozpočtu.

V roce 1999 byl jmenován náměstkem ministra financí, tento post, s výjimkou roku 2006, kdy byl odvolán V.Tlustým, zastával až do svého jmenování ministrem financím. Ve Fischerově úřednické vládě působil až do jmenování politické vlády Petra Nečase. Současný premiér přizval Eduarda Janotu do týmu Národní ekonomické rady vlády, kde působil až do své smrti.