Aktuálně

30. 6. 201118:37

K9 se shodla na dodatku ke koaliční smlouvě

Dodatek podepsali předsedové ODS Petr Nečas, TOP 09 Karel Schwarzenberg a Věcí veřejných Radek John.

Dodatek je sestaven ze tří částí: programové, procedurální a personální. „V programové části považujeme za důležité, že jsme si kodifikovali v písemné podobě naše politické dohody,“ uvedl premiér. Zdůraznil pak především reformu penzijního systému, zdravotní reformu, změny v systému justice, protikorupční strategii či změny v daňové oblasti.

V procedurální oblasti si podle předsedy vlády koaliční partneři jasně potvrdili závazek, na základě kterého budou postupovat při klíčových hlasováních jednotně.

Zásadním bodem personální části je zavedení postu místopředsedy vlády a předsedy Legislativní rady vlády, který bude zastávat Karolína Peake, 1. místopředsedkyně Věcí veřejných, oznámil ve čtvrtek premiér. Společně s novým ministrem dopravy by měla být jmenována v nejbližších dnech.

Podle premiéra je nyní klíčové se plně zaměřit na realizaci reforem. „Tato vláda je mnohem kompaktnější než vystupuje navenek.Veškeré zásadní reformy schvaluje jednohlasně,“ připomněl premiér. Zároveň také označil práci kabinetu za kompaktní a kvalitní.