Na pravou míru

15. 7. 201114:15

Publikace Rok vlády popisuje přesný dopad rozhodnutí kabinetu

Uvádíme na pravou míru chybnou interpretaci Hospodářských novin, které v článku s názvem „Záhada: kolik vláda vyhodila lidí?“ srovnávají dva zcela rozdílné údaje.

Ve vládní brožuře Rok vlády jsou vyčísleny celkové úspory, které jednotlivé resorty v posledním roce realizovaly v souvislosti s 10 procentní redukcí mzdových nákladů. Redaktorka Hospodářských novin ale položila ministerstvům rozdílný dotaz „kolik zaměstnanců pracuje na ministerstvu dnes a kolik před rokem“.

Jedná se tedy o dvě zcela neporovnatelná čísla, což paradoxně v článku sama redaktorka přiznává citací mluvčího, který upřesňuje, že „příručka popisuje úspory v souvislosti s desetiprocentním poklesem prostředků na mzdy, vy jste se ptali na meziroční pokles.“

Cílem publikace Rok vlády bylo popsat konkrétní výsledky exekutivního rozhodnutí, nikoliv popsat pouhý stav před rokem a po roce. Odmítáme proto hodnocení Hospodářských novin, že se „vládní dokument ani vzdáleně neblíží pravdě“. Jde naopak o údaje, které přesněji vypovídají o konkrétním schváleném opatření vlády a které všechny resorty poskytly a následně schválily.

Jan Osúch, mluvčí vlády