Na pravou míru

11. 8. 201113:17

Premiér Petr Nečas za půl roku odpověděl na šest a půl tisíce dopisů

Zpravodajský server Týden.cz uveřejnil článek pod titulkem „Nečasovi nepište, neodpovídá…“, podle kterého předseda vlády nereaguje na dotazy občanů. Jde o zcela zavádějící a chybné informace, které se v žádném případě nezakládají na pravdě.

Předseda vlády Petr Nečas od ledna do července ať již elektronicky nebo korespondenčně odpověděl v rámci Úřadu vlády na 5 000 (!) dopisů od občanů a 1 500 dopisů, které došly na Hlavní kancelář ODS. To je v průměru 40 zodpovězených dotazů na každý pracovní den.

Samozřejmě není v časových možnostech žádného předsedy vlády ani v České republice, ani ve světě, aby na vše odpovídal osobně, takže jsou v drtivé většině odpovědi pečlivě a individuálně připravovány oddělením styku s veřejností.

Článek tedy nevypovídá pravdivě o tom, na kolik dopisů předseda vlády skutečně odpovídá. Jeho cílem je zřejmě pouze propagace jednoho internetového serveru, jehož autoři by se spíše měli zamyslet nad tím, zda-li dotazy na politiky opravdu posílají na správné adresy, a neuvádět pak do médií nepravdivé údaje, které zkreslují skutečnost.

Jan Osúch, mluvčí vlády

Statistika zodpovězených dotazů na premiéra
leden 617
únor 756
březen 869
duben 698
květen 737
červen 796
červenec 522

Zdroj: Úřad vlády ČR, Oddělení styku s veřejností