Aktuálně

7. 9. 201116:56

Premiér Petr Nečas: Chceme NATO aktivní, ne reaktivní

Generální tajemník Severoatnaltické aliance Anders Fogh Rasmussen se setkal s premiérem Petrem Nečasem.

K tématům jednání patřila problematika obranné politiky ČR a probíhající transformace české armády. „Informoval jsem pana generálního tajemníka, že ČR i vláda pod mým vedení má jako prioritu snížení deficitu státního rozpočtu. Ujistil jsem, že ČR nebude černým pasážérem v rámci NATO,“ řekl český premiér na tiskové konferenci.Premiér Petra Nečas s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem

Podporujeme také iniciativu „smart defence“ na mnohonárodní spolupráci v obranných projektech, kde je možné vzájemnou synergií ušetřit prostředky a jít cestou za méně peněz více obranných schopností,“ dodal předseda vlády Petr Nečas.

V dobách šetření prostředků každé euro, každá koruna se počítá. Budeme muset najít způsoby, jak sdílet naše zdroje tak, abychom naší alianci dali schopnosti, které potřebuje,“ řekl po schůzce generální tajemník NATO Rasmussen.

Premiér s generálním tajemníkem NATO také projednal přípravu příštího Summit NATO, který proběhne příští rok v květnu v Chicagu a bude zaměřen na aktuální i dlouhodobé výzvy. „Chtěl bych ocenit vůdčí roli a reformní úsilí pana generálního tajemníka, který neustále podněcuje Alianci k další transformaci tak, aby byla schopna reagovat na nové bezpečnostní výzvy. Jednoznačný společný zájem: Chceme Alianci aktivní, ne reaktivní,“ dodal premiér.

Doufám, že také budeme moci vyhlásit bojeschopnost protiraketové obrany NATO a také vytvoření dvou operačních středisek v rámci spolupráce s Ruskem, to nám umožní vyřešit nové hrozby,“ dodal generální tajemník.

Tématem setkání byly také probíhající operace NATO. Premiér generálního tajemníka ubezpečil, že Česká republika bude spolehlivým spojencem, udrží všechny své závazky vůči misím jako je například mise v Afghánistánu. Česká republika se podle Petra Nečase bude se i nadále soustředit na výcvikové aktivity, pomoc s výstavbou afghánských bezpečnostních sil a to jak armády, tak policie.

Anders Fogh Rasmussen přijel v roli generálního tajemníka NATO na návštěvu Prahy již podruhé, poprvé přijel do České republiky v březnu loňského roku.