Aktuálně

4. 10. 201112:56

Premiéři Česka a Bulharska: Nechceme vstoupit do dluhové unie

Předsedové vlád spolu jednali o budoucnosti evropské měny, o vstupu Bulharska do schengenského prostoru a o sociálně vyloučených lokalitách.

Bulharská vláda stejně jako česká vláda odmítá stanovit termín přistoupení k euru – nikdo neví, jak se projekt vyvine,“ řekl po jednání český premiér Petr Nečas. Bulharský premiér Boyko Borissov potvrdil, že se vstupem do eurozóny také nespěchají. „Nechceme vstoupit rovnou do dluhů,“ řekl premiér Borissov. „Obě naše země patří do koalice zemí rozpočtově odpovědných vlád,“ zdůraznil český premiér.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Oba premiéři se také důrazně ohradili proti dosavadním postojům některých členů Evropské unie, kteří nepodporují vstup Bulharska do schengenského prostoru. „Považujeme za velmi nekorektní a neférové jednání, jestliže jsou vůči Bulharsku vznášený další požadavky, které jdou nad rámec podmínek pro přistoupení do schengenského prostoru,“ řekl Petr Nečas. Podle něj Bulharsko vykonalo obrovský kus práce za obrovské množství finančních prostředků, aby splnilo schengenská kriteria. „Postoj některých členů EU, kteří vznášejí další a další dodatečné požadavky považujeme za postoj nejenom nekorektní, neférový, ale troufám si říct za postoj neevropský nebo protievropský,“ prohlásil český premiér.

Motivace má Romy přimět k pravidelné školní docházce

Premiéři také hovořili o sociálně vyloučených lokalitách. V obou zemích se v současnosti snaží vlády například motivovat romskou komunitu k dodržování pravidelné docházky dětí do škol. Podobný problém je podle bulharského premiéra skoro ve všech východních státech. „I u nás se snažíme dostat děti z těchto sociálně vyloučených lokalit do škol. Je to náš prvořadý úkol. Dokonce jim dáváme i svačiny a snažíme se je motivovat, aby byly ve školách, aby se romské děti vzdělávaly,“ řekl premiér Boyko Borissov.

Česká vláda nedávno schválila strategii boje proti sociálnímu vyloučení. Cílem je podle Petra Nečase například vázat vyplácení sociálních dávek na pravidelnou docházku dětí do škol. „Samozřejmě se musí řešit i problém bydlení, vznikají nám uzavřené enklávy. Cílem je tedy i zamezení vzniku umělého sestěhování do vybraných lokalit, kde se koncentrují tyto sociální problémy. Svou politiku zakládáme na tom, že tento problém vnímáme jako sociální. Chceme, aby platila pravidla pro všechny bez ohledu na jejich etnický původ,“ dodal premiér.

Mezi dalšími projednávanými tématy byly také energetika, rozvoj dopravní infrastruktury, životní prostředí, čističky odpadních vod, hospodaření s vodou nebo modernizace železničních tras. Oba premiéři se také shodli na podpoře evropské integrace zemí západního Balkánu.