Aktuálně

14. 10. 201117:23

Období totality nesmí být zapomenuto, řekl premiér

Hlavní představitelé evropských organizací zabývající se studiem totalitní minulosti podepsali smlouvu o založení Platformy evropské paměti a svědomí.

Podpisu se zúčastnili premiéři České republiky, Maďarska a Polska.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jsem velice rád, že dnešní den vytváří příležitost pro podepsání spolupráce mezi institucemi, kteří se výzkumem totalitní minulosti zabývají, a to dokonce institucí z obou stran bývalé železné opony,“ uvedl český premiér ve svém projevu při slavnostním podpisu zakladatelské smlouvy mezinárodního sdružení. Hlavním úkolem Platformy evropské paměti a svědomí bude na evropské úrovni koordinovat studium a projekty související s vyrovnáváním se s totalitní minulostí.Hlavní představitelé evropských organizací podepsali smlouvu o založení Platformy evropské paměti a svědomí, 14. října 2011

Premiér Petr Nečas připomněl, že všechny čtyři země Visegrádské skupiny si v novodobých dějinách prošly dvěma totalitními režimy. „Toto období nesmí být zapomenuto, protože to bylo období boje za svobodu,“ uvedl v projevu Petr Nečas. „Naše národy si pravdu o své historii zaslouží a já věřím, že vytvoření této platformy k nalézání pravdy o této historii pomůže,“ prohlásil.

Podle ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana by činnost Platformy mohla zaujmout i takové země, které se s totalitním režimem vypořádaly teprve v nedávné době. Herman také připomněl, že vzniku sdružení předcházela tříletá příprava. „Jsme připraveni se maximálně vynasnažit stát ve službě pravdy, jejíž poznání osvobozuje,“ řekl při podpisu oficiálního ustanovení Platformy.