Aktuálně

9. 11. 201117:09

Poslanci schválili nový občanský zákoník

Poslaneckou sněmovnou prošel vládní návrh nového občanského zákoníku, který shrnuje veškeré soukromé právo do jednoho právního kodexu.

Nová podoba občanského zákoníku mění zastaralé principy z dob komunismu vytvořené v 60. letech minulého století. Vrací se ke standardům evropské kontinentální právní kultury a tuzemských právních tradic odmítnutých po převratu v roce 1948. Ve svých principech vychází z vládního návrhu občanského zákoníku z roku 1937. Inspirován je ale také civilním právem ve okolních zemích, a to zejména v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii či Nizozemí.

Zákoník klade větší důraz na jednotlivce při utváření vlastního právního postavení a klade více respektuje vůli člověka, jeho lepší ochranu i ochranu majetku. Postihuje také řešení každodenních situací, které v současném právním systému řešeno není.

Nový občanský zákoník upravuje tři základní okruhy, a to rodinu, vlastnictví a smlouvy. Nově obsahuje například komplexní úpravu dědického práva, ruší institut zbavení svéprávnosti, klade větší důraz na zásadu ochrany dobré víry či podrobněji upravuje sousedská práva.

Zákoník začne platit od roku 2014. Rozsáhlý kodex, který schválil kabinet Petra Nečase letos v květnu, je tvořen více než 3 tisíci paragrafy.

Hlavní změny soukromého práva, které přináší návrh občanského zákoníku