Aktuálně

17. 11. 201113:00

Premiér k 17. listopadu: Přes všechny problémy je období svobody a demokracie úspěšné

Premiér Petr Nečas uctil spolu s prezidentem Václavem Klausem a předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou památku studentských protestů 17. listopadu 1939 a 1989.

Premiér položil květiny u Hlávkovy koleje, kde v roce 1939 zakročil krvavě nacistický režim proti studentům. U památníku 17. listopadu 1989 pak předseda vlády vzpomínal na studentské demonstrace, které ukončily čtyřicet let komunistického režimu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Přes všechny problémy, které jsou v oblasti společenské, ekonomické, sociálních vztahů mezi lidmi jsem přesvědčen, že to byla správná změna, že těch dvacet let je ve svém důsledku úspěšných. Dnes žijeme v bezpečné zemi, která nemá žádné nepřátele kolem sebe, máme demokracii, lidé se mohou svobodně vyjadřovat, je to výrazně lepší země, než byla před těmi více než dvaceti lety,“ řekl premiér Petr Nečas na Národní třídě.

Začíná platit zákon o protikomunistickém odboji

Dneškem začíná platit zákon o protikomunistickém odboji. Lidé, kteří se před rokem 1989 podíleli na odporu vůči totalitní diktatuře, budou moci žádat o oficiální uznání statusu odbojáře a jednorázové finanční odškodnění. Žádosti mohou podávat na ministerstvo obrany na stránce www.veterani.army.cz nebo telefonickou linku 973 217 224.Premiér k 17. listopadu: Přes všechny problémy je období svobody a demokracie úspěšné

Zákon vstupuje v platnost symbolicky v den, kdy si Česká republika připomíná 22. výročí sametové revoluce, v jejímž důsledku padl komunistický režim. Podle normy dostanou účastníci odboje peněžité ocenění 100 tisíc korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři důchod nižší než průměrný, bude jim na průměrný dorovnán.

Komu bude žádost o uznání statusu bojovníka proti komunismu zamítnuta, může se obrátit na takzvanou etickou komisi, která jeho žádost znovu posoudí.

S využitím ČTK