Aktuálně

30. 11. 201113:15

Vláda jmenovala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Kabinet jmenoval na návrh premiéra Petra Nečase 16 nových členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI).

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Rada byla kompletně obměněna poté, co ji letos v říjnu premiér a zároveň předseda RVVI Petr Nečas rozpustil kvůli vnitřním sporům. Výměna je vedle jmenování hlavního vědeckého poradce předsedy vlády také součástí nové koncepce spolupráce mezi vládou a vědeckými poradními orgány.

V radě zasedne asi polovina nových členů

Nová rada je vyváženým mixem lidí, kteří již v radě byli a zhruba polovina lidí přichází nově,“ vysvětlil předseda vlády Petr Nečas. Návrh na složení nové rady vypracoval premiérův poradce pro vědu Petr Fiala.

Podle premiéra by měla být tvořena z významných osobností vědeckého a výzkumného života. „ Jsou to skutečně renomované osobnosti, které působí například v Akademii věd, na vysokých školách, případně v oblasti průmyslového aplikovaného výzkumu,“ uvedl předseda vlády.

V popředí musí být zájmy české vědy

My jsme tam začlenili respektované osobnosti, o kterých jsme přesvědčeni, že primárně budou hájit zájmy české vědy a zájmy celé vědecké komunity, nikoli zájmy svých institucí či ústavů, univerzit a podobně, za které jsou tam vysláni,“ upozornil premiér po středečním jednání vlády.

Vedle Petra Nečase a Petra Fialy usedne v Radě pro výzkum, vývoj a inovace Karel Aim, Jiří Cieńciała, Jaroslav Doležal, Zbyněk Frolík, Rudolf Haňka, Zdeněk Havlas, Cyril Höschl, Stanislava Hronová, Tomáš Jungwirth, Miroslava Kopicová, Jiří Málek, Vladimír Mařík, Karel Oliva, Miroslav Ryska a Ivo Vondrák.

 Členové