Tiskové zprávy

18. 12. 201114:24

Premiér Petr Nečas: Prezident Václav Havel udělal velmi mnoho pro Českou republiku

Pan prezident Václav Havel představoval symbol pozitivních společenských, ekonomických a politických změn po listopadu 1989. Má obrovské zásluhy o Českou republiku mimo jiné i tím, že v dobách totality neváhal vystupovat ve jménu demokracie a lidské svobody a platil za to mimo jiné persekucí včetně vězení.

Premiér Petr Nečas: Prezident Václav Havel udělal velmi mnoho pro Českou republiku Prosazoval prozápadní orientaci naší země. Udělal velmi mnoho pro společenskou transformaci, pro pokojný přechod k demokracii, ale také pro začlenění České republiky do Severoatlantické aliance a Evropské unie.

V devadesátých letech byl symbolem, byl dobrou značkou České republiky, kdy i váha naší země na mezinárodní scéně díky Václavu Havlovi byla výrazně vyšší, než by přináleželo malé zemi ve středu Evropy.

Jeho odkaz vidím ve třech oblastech: v odkazu občanské odvahy a toho, že za svobodu má význam bojovat. Za druhé, že tím základním uspořádáním, ve kterém máme žít, je demokratický systém přes všechny jeho nedostatky, chyby a problémy. A za třetí, že tato země patří do západního civilizačního okruhu, že nemáme být žádným mostem mezi východem a západem, ale že se skutečně máme navrátit tam, kam historicky patříme, to znamená k západní civilizaci.

Petr Nečas, předseda vlády

Doplnění:

V pondělí 19. prosince v šestnáct hodin se mimořádně sejde vláda. Jediným bodem programu bude vyhlášení státního smutku v souvislosti s úmrtím Václava Havla.