Aktuálně

6. 1. 201215:41

Premiér v Paříži: Evropa se musí vrátit k základům integrace a zaměřit se na svobodný trh

Hlavním cílem spolupráce evropských zemí má být posílení konkurenceschopnosti, svobodný jednotný trh a orientace na špičkové technologie.

Na prestižní mezinárodní konferenci „Nový svět” s podtitulem „Růst, inovace, změna” to řekl český premiér Petr Nečas. S francouzským předsedou vlády Francoisem Fillonem jednal v Paříži o krizi evropské ekonomiky a tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Přístup k agendě vnitřního trhu ve velké míře ukáže, zda se chce Evropská unie skutečně vydat cestou růstu a konkurenceschopnosti a zůstat tak významným světovým hráčem, nebo se izolovat a odumírat,” řekl premiér Nečas během svého projevu, kterým otevřel debatní panel „Jaké místo pro Evropu v rámci nové mezinárodní rovnováhy?".Premiér Petr Nečas a ministr pro průmysl, energetiku a digitální ekonomiku Éric Besson v Paříži, 6. ledna 2012

Před konferencí se premiér Nečas setkal se svým francouzským protějškem Francoisem Fillonem a ministrem pro průmysl, energetiku a digitální ekonomiku Éricem Bessonem.

Předsedové vlád obou zemí jednali především o aktuálních otázkách spojených s problémy evropské ekonomiky. Mimo jiné o nové mezinárodní smlouvě, která má posílit fiskální disciplínu zemí eurozóny.

Česká republika potřebuje zdravou a výkonnou eurozónu, proto podporuje opatření, která povedou k posílení rozpočtové odpovědnosti jejich zemi. Na domácí úrovni řadu z těchto opatření prosazujeme. Mnohé návrhy Francie a Německa, předložené na prosincové Evropské radě jsme aktivně podpořili a podporujeme nadále. Cílem nové smlouvy by mělo byt zvýšení věrohodnosti eurozóny. Z toho důvodu by cíle obsažené v dohodě měly být reálné a splnitelné. Pro nás je důležité být při vyjednáváních o nové smlouvě, protože její přijetí by mělo být předpokladem pro připadné budoucí přijetí eura,” řekl český premiér.

V diskusi o budoucnosti jaderné ekonomiky se Petr Nečas a Francois Fillon věnovali i tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, kde je jedním z uchazečů i francouzská společnost Areva.

Pana premiéra jsem informoval, že všechny přípravné práce kolem tendru běží podle plánu. Do července očekáváme tři konkurenceschopné nabídky, které se utkají v transparentním výběrovém řízení. Hlavním kritériem bude cena, sdílení technologií a spolupráce českých firem. Důležitá bude také schopnost dodržet rozpočtový a časový plán výstavby,“ řekl Petr Nečas.

Oba premiéři mluvili také o posílení vzájemné obchodní a ekonomické spolupráce, mimo jiné v oblasti kosmického výzkumu.

Jsme rádi, že naše ekonomické vztahy jsou stále silnější. V oblasti technologického rozvoje českého průmyslu jsou pro nás zajímavé sektory letectví a vesmíru, v nichž je Francie jedním z globálních tahounů tohoto odvětví,” řekl premiér Nečas.

Na závěr návštěvy Francie bude premiér Nečas čestným hostem slavnostní recepce pořádané francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.