Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

9. 1. 201210:18

Petr Zahradník: Euro bude ztrácet, je stále nadhodnocené

Pokud se nedaří evropské a v ní i české ekonomice, česká koruna slábne či nedosahuje rekordně silných hodnot.

Petr ZahradníkS ohledem na rozsah problémů, s nimiž se Evropa potýká a jež byly toliko Vánocemi a Novým rokem ve vnímání trošku upozaděny, je vlastně s podivem, že během třináctileté existence společné evropské měny představuje její stávající kurz – po jisté vlně oslabení v minulých dnech a týdnech – stále nadprůměrně silnou hodnotu.

Investoři stále tímto – zdá se – považují euro za měnu vyvolávající jistou míru důvěryhodnosti a perspektivy nejen z pohledu své kompaktnosti, ale po vyléčení nastalých problémů taktéž z pohledu posilování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky.

Přes to všechno se domnívám, že optikou ekonomických fundamentů je euro stále nadhodnocené a kurzová korekce konvergující k paritě vůči dolaru bude pokračovat i během bolestného řešení ekonomické situace v nejproblémovějších zemích, jež může krátkodobě dále podvázat jejich ekonomickou výkonnost. Z těchto důvodů bych se tedy přikláněl na stranu těch, kdo předpokládají další ztrátu hodnoty eura. Vnímal bych to však jako nutnou momentální daň za udržení budoucí celistvosti eurozóny.

Ve vztahu k dolaru bych si tudíž dokázal představit během letošního roku pohyb kamsi k úrovni okolo 1,20, možná z pohledu eura ještě na slabší hodnoty; vůči ostatním měnám s ambicemi globálního prosazení – tedy především čínskému jüanu či indické rupii – není poměřování z důvodu odlišných kurzových systémů právě korektní; taktéž vůči japonskému jenu bych předpokládal během letošního roku, že bude euro ztrácet. Snad jedinou ze světových měn, jejíž úroveň by mohla ve vztahu k euru dále slábnout, bych si troufl tipovat britskou libru.

Ohledně vztahu euro–koruna se budu spíše držet zkušenosti, jež ve většině praví, že pokud se nedaří evropské a v ní i české ekonomice, česká koruna slábne či nedosahuje rekordně silných hodnot. Téměř celé období rekordního posilování kurzu koruny k euru bylo doprovázeno rychlým růstem české ekonomiky a solidním výkonem ekonomiky evropské. Ani jedno nás v dohledné době nečeká; takže i přesto, že nejsme v evropském srovnání vyslovený ekonomický troublemaker či potížista, letošní rok bych viděl spíše ve znamení dalšího oslabování koruny, či udržování na relativně slabších hodnotách, jež však v delším časovém horizontu rozhodně taktéž nejsou hodnotami „slabými“.

 

Publikováno v HN, Macháčkova výměna, 9.1.2012