Aktuálně

11. 1. 201214:24

Vláda schválila navrácení majetku církvím

Kabinet Petra Nečase se shodl na definitivní podobě majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Tento zákon je zákonem velmi důležitým, který řeší dvacet let neřešený problém majetkové křivdy na církvích a náboženských společnostech spáchaných komunistickým režimem po 25. únoru 1948,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Materiál projednávali členové kabinetu již potřetí, nakonec byl ale jednohlasně schválen. Podle předsedy vlády je především důležité, že došlo ke schválení návrhu, nikoli cesta, kterou k němu koalice došla. „Klíčové je, že se vláda dokázala shodnout, a navrátí majetek církvím,“ uvedl premiér po jednání vlády.

Myslím si, že je to historická událost a ukázka sounáležitosti koalice,“ prohlásila na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministryně kultury Alena Hanáková. „Je to dohoda korektní, nikoli taková, která platí ze dne na den,“ dodala místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Vedle navrácení majetku, který byl církvím a náboženským společnostem zkonfiskován komunistickým režimem, je cílem dosáhnout také jejich hospodářské nezávislosti na státu.

Naturální restituce za 75 miliard, 59 miliard jako finanční náhrady

Návrh udává i konkrétní parametry vyrovnání. Celkový objem naturálních restitucí bude nakonec činit 75 miliard korun, finanční náhrady budou vyplaceny v hodnotě 59 miliard korun.

Hlavní částí majetku, který bude církvím a náboženským společnostem vrácen, tvoří zejména zemědělské nemovitosti. Jedná se především o pole, lesy, rybníky a související stavby, se kterými církve a náboženské společnosti dříve samy hospodařily. Nyní s nimi hospodaří Lesy České republiky, správu má na starosti Pozemkový fond České republiky.

Stát bude splácet 30 let

Finanční náhrada za nevrácený původní církevní majetek bude vyplacena ve 30 ročních splátkách. Původně se sice jednalo o šedesátiletém období. Podle nynějšího návrhu zkrácením tohoto období ale dojde ke kratší době závislosti církví na státu. Nesplacená výše finanční náhrady pak bude každý rok valorizována podle míry inflace.

Prvních 17 let splácení bude trvat přechodné období, po které zůstanou církve a náboženské společnosti závislé na státu. První tři roky bude stát přispívat církvím stejně jako doposud, poté dojde po dobu 14 let k postupnému snižování příspěvku, a to každoročně o pět procent.

Návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi nyní putuje do parlamentu. Pokud zákon schválí poslanci, senátoři a podepíše jej prezident, mohl by začít platit od ledna příštího roku.