Aktuálně

11. 1. 201216:59

Za loňský rok přibyly v ČR desetitisíce živnostníků

V Česku rapidně přibývá podnikatelů. Jen během loňského roku se jejich počet zvýšil o 60 tisíc.

Z aktuálních údajů vyplývajících ze živnostenského rejstříku vyplývá, že tempo růstu počtu podnikatelů, ať už fyzických či právnických osob, pokračuje v trendu z předchozích tří let. Informace ve středu zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Na každou tisícovku obyvatel České republiky tak dnes připadá 217 lidí, kteří mohou podnikat," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který chce podle svých slov v tomto směru politiky pokračovat. „Budu dál snižovat administrativní zátěž, která stojí v cestě svobodnému podnikání,“ uvedl.

Živnostenských oprávnění je více než milion

Podnikajících subjektů je v České republice téměř 2,3 miliony, z nichž necelé dva miliony tvoří fyzické osoby, zbytek osoby právnické. Živnostenský rejstřík pak eviduje více než 3,1 milionu živnostenských oprávnění.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu je ale skutečně aktivních podnikatelů méně, a to protože řada živnostníků je držiteli více oprávnění či využívají živnost jen jako vedlejší zdroj příjmu. Rezort pak odhaduje, že počet lidí, kteří mají podnikání jako zdroj obživy, je necelý milion.

Mezi podnikateli, kteří působí v České republice, je celkem přes 93 tisíc cizinců. Nejvíce živnostenských oprávnění u nás mezi cizinci mají podnikatelé původem z Ukrajiny, a to přibližně 36 tisíc oprávnění. Také občané Vietnamu mají v Česku necelých 35 tisíc živnostenských oprávnění. Třetími nejčastějšími zahraničními podnikateli jsou Slováci s bezmála 14 tisíci živnostenskými oprávněními.