Aktuálně

27. 1. 201214:40

Rozvoj kosmických technologií pomůže průmyslu

Předseda vlády ČR Petr Nečas uzavřel společně s viceprezidentem Evropské komise Antoniem Tajanim hostitelskou smlouvu mezi Českou republikou a European GNSS Agency.

Hostitelskou smlouvu řešící status GSA v České republice dnes slavnostně podepsal ministr dopravy Pavel Dobeš a výkonný ředitel European GNSS Agency Carlo des Dorides. O přesun sídla centrály vesmírného systému Galileo usilovala Česká republika pět let.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Chceme využít přesunu systému Galileo zde do Prahy také k technologickému rozvoji českého průmyslu, především v oblasti inovací,“ uvedl český premiér na tiskové konferenci při příležitosti podpisu dohody.

Je tady velmi silný aspekt technologický a průmyslový,“ vysvětlil předseda české vlády. „Jsme přesvědčeni, že rozvoj kosmických technologií je nesmírně podnětnou a inovativní částí průmyslu s velkou perspektivou,“ dodal.

Přesun sídla agentury je pro ČR zásadní z hlediska evropské integrace

Právě s rozměrem evropské integrace přesun agentury řídící systém Galileo do Prahy znamená přítomnost první evropské nebo celoevropské instituce na území České republiky jako nového členského státu Evropské unie,“ uvedl premiér Petr Nečas.Rozvoj kosmických technologií pomůže průmyslu

Premiér Petr Nečas také připomněl, že Česká republika je první zemí z nových členských států Unie, které se staly členem evropské kosmické agentury ESA. Zmínil také tradici v kosmickém výzkumu, včetně vývoje vlastní družice.

Česká republika se tímto angažuje ve vývoji nových technologií,“ potvrdil na tiskové konferenci viceprezident Evropské komise Antonio eurokomisař Tajani.

Kosmické technologie jsou cestou ke konkurenceschopnosti EU

Konkurenceschopnost je jeden z klíčových imperativů, který má před sebou celá Evropská unie. Je to klíčová výzva pro její dlouhodobou perspektivu a právě kosmické technologie mohou představovat jeden ze základních zdrojů technologických inovací a tím pádem i zvyšování konkurenceschopnosti a vytváření nových pracovních příležitostí v Evropě,“ řekl premiér Nečas.Rozvoj kosmických technologií pomůže průmyslu

Rozvoj kosmických technologií v Evropě Petr Nečas označil za výzvu, která Česko nyní čeká. Právě tyto technologie jsou podle něj totiž na hi-tech špičkové úrovni, na jejichž vývoji se podle českého premiéra mohou podílet i české firmy a výzkumné instituce. „Je to šance pro nás pro všechny a my ji chceme využít,“ uvedl předseda vlády.

Jsem přesvědčen, že politika v oblasti vesmíru je naší budoucností a bude v samém středu třetí průmyslové revoluce,“ uvedl Tajani na společné tiskové konferenci. Podle něj je třeba se vypořádat s krizí také důrazem na reálnou ekonomiku, a to především podporou vnitřního trhu a malých a středních podnikatelů. Výzkum v kosmické oblasti je právě v tomto směru podle něj velmi důležitý.

Systém Galileo vynikne svou přesností

Administrativní část GSA bude mít na starosti koordinaci vzniku evropského vesmírného programu Galileo, jež má být ekvivalentem amerického navigačního systému GPS. Evropský systém má být ale schopen určit polohu na celém světě s přesností na metry, na rozdíl od amerického systému, který připouští odchylky kolem deseti metrů. Systémy si ale konkurovat nemají, naopak se budou vzájemně podporovat.

Česká vláda poskytne evropské vesmírné agentuře prostory v budově v pražských Holešovicích, v sídle bývalé Konsolidační agentury. Pronájem těchto prostor bude po dobu prvních pěti let činit jedno euro za rok.