Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

8. 2. 201210:32

Rozhovor s Janem Švejnarem: Česká ekonomika se letos propadne

Člen NERV Jan Švejnar k výpočtům think tanku IDEA ohledně hospodářského růstu.

Jan ŠvejnarPřemysl ČECH, moderátor
--------------------
Ekonomika České republiky se letos propadne. Tvrdí to tým Národohospodářského ústavu a ekonom Jan Švejnar. Odhadují kondici země hůř než ministerstvo financí, které jí předpokládá mírný růst.

redaktorka
--------------------
Rodiny příliš nenakupují a firmy raději šetří taky, i kdy by na utrácení měly. Výdaje navíc omezuje i stát. Proto počítají nové odhady s horším vývojem českého hospodářství. Podle výpočtu týmu Národohospodářského ústavu, IDEA, skončí česká ekonomika v minusu.

Jan ŠVEJNAR, ekonom, CERGE-EI
--------------------
Zatím jsme na takové té negativní nule, jak tomu říkáme, to znamená nula až minus půl procenta.

redaktorka
--------------------
Jak česká ekonomika dopadne, záleží na vývozu. Závisí proto na exportních partnerech, kteří jsou hlavně v Evropě. Nejčastěji obchoduje s Německem.

Vilém SEMERÁK, ekonom
--------------------
Pokud hospodářská a měnová unie, všechny ty její členské státy dohromady budou v příštím roce klesat na, o nějakých 0,3 %, tak je obtížné předpokládat, že od nás budou nakupovat tolik, aby to umožnilo pozitivní reálný růst české ekonomiky.

Jan ŠVEJNAR, ekonom, CERGE-EI
--------------------
Jestliže si Německo povede dobře, my si povedeme poměrně dobře, jestliže Německo na tom bude hůř, a jsou ukazatele, které ukazují, že německá ekonomika prudce zpomaluje a bude v recesi vlastně první polovinu tohoto roku, tak nás nemine samozřejmě ten efekt.

redaktorka
--------------------
I proto ekonomové očekávají červená čísla. Ta může prolomit jen chování lidí. Pokud budou nakupovat víc, ekonomika poroste. Jenže tu správnou spotřebitelskou náladu brzdí nejistota v Evropské unii.

Vilém SEMERÁK, ekonom
--------------------
Obecně se očekává, že pokud by odešla jedna nebo dvě země, tak bysme zažili asi kratší, ale hlubší recesi v porovnání s tím současným odhadem. Pokud by se měnová unie rozpadla jako celek, tak by nás čekala asi dosti hluboká recese, zřejmě hlubší, a to výrazně než recese, kterou jsme zažili v roce 2009.

redaktorka
--------------------
V porovnání s velkou částí evropských zemí je na tom ale Česká republika dobře. Hodnotí ji tak i finanční trhy nebo ratingové agentury.

 

ČT24, Ekonomika, 7.2.2012