Aktuálně

15. 2. 201214:30

Zákon o úřednících odstraní politický vliv

Depolitizace státní správy, její profesionalizace a vyšší kvalita jsou cíle chystaného zákona o úřednících veřejné správy, jehož teze dnes schválila vláda.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Cílem je zvýšení kvality veřejné správy a její profesionalizace, zajištění prostupnosti mezi státní správou a samosprávou, ale také depolitizace veřejné správy,“ přiblížil na tiskové konferenci po schůzi kabinetu premiér Petr Nečas.

Odstranit politický vliv na výkon veřejné správy je jednou z priorit zákona, jehož teze předložil vládnímu kabinetu ministr vnitra Jan Kubice. „Je to definice mezi posty, které budou obsazeny kariérními úředníky a které budou obsazeny na základě politické nominace,“ vysvětlil předseda vlády. „Určí se také samozřejmě hranice mezi politickými a úřednickými místy,“ dodal premiér.

Dosud bylo odpolitizování veřejné správy řešeno zřízením funkce ředitele úřadu ministerstva jako hranice mezi politicky a úřednicky obsazovanými funkcemi. Předseda vlády Petr Nečas také připomněl, že stejný princip depolitizace veřejné správy je běžný ve vyspělých zemích světa.Zákon o úřednících odstraní politický vliv

Zákon má zvýšit právní ochranu úředníků

Předpokladem fungující a efektivní veřejné správy je právě vytvoření plnohodnotné právní úpravy, která by vymezovala práva a povinnosti úředníků. Zároveň má být nezbytným systémovým řešením vnitřní konstrukce platu úředníků a zaměstnanců veřejné správy. Nový zákon se má věnovat také zvýšení právní ochrany státních úředníků, která je v současné době nejnižší v rámci Evropské unie.

Koncipování zákona do jednotné právní úpravy vychází již z programového prohlášení vlády. „Ministerstvo vnitra na základě dnešního jednání vlády zahájí neprodleně práci na tvorbě paragrafového znění,“ uvedl po středečním jednání vlády premiér. Materiál by mělo ministerstvo připravit do 30. září tohoto roku.