Aktuálně

29. 2. 201213:43

Vláda schválila nová pravidla pro podporu kinematografie

Na financování české kinematografie by se v budoucnu měly podílet všechny subjekty, jejichž podnikání je spojeno se zpřístupňováním kinematografických děl. Počítá s tím návrh zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, který schválila vláda.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Důvodem předložení nové právní úpravy je především to, že stávající zákony plně nereflektují nové technologie výroby a distribuci děl, trpí pojmovou nepřesností a administrativním zatěžováním podnikatelů.

Cílem je vytvořit pouze jeden zákon, se zapracováním současných zkušeností z oblasti audiovizuální a kinematografické tvorby. Zákon současně precizuje postavení a činnost Národního filmového archivu a Státního fondu kinematografie,“ řekl na tiskové konferenci premiér Petr Nečas.

Dochází také ke změně v oblasti financování. Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie například nyní dostává korunu z každé prodané vstupenky do kina, nově by to mělo být jedno procento z ceny vstupenky.Ministr vnitra Jan Kubice, premiér Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolina Peake, tisková konference po jednání vlády 29. února 2012

Subjekty, které by se na financování fondu podílely, by podle návrhu zároveň mohly u fondu žádat o podporu, jejich zástupci by byli voleni do jeho výboru. Tento model vychází z Koncepce podpory a rozvoje české kinematografie, kterou vláda schválila už v prosinci 2010.

Zákon se nijak nedotýká pobídek pro filmový průmysl, ani nemá nic společného s dokumentem ACTA či jinou kontrolou a omezením internetu. Nový zákon o audiovizi má nahradit dosavadní právní normy ze začátku 90. let.