Aktuálně

29. 2. 201213:23

Vláda projednala novelu zákona o návykových látkách

Vláda na svém jednání 29. února 2012 přijala neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu novel zákonů, zejména zákona o léčivech a zákona o návykových látkách, jehož hlavním cílem je zpřístupnění konopí pro léčebné účely.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Poslanecký návrh vychází z výsledků práce pracovní skupiny sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky vedené děkanem 1. LF UK v Praze prof. Zimou. Vláda vyslovila k návrhu několik připomínek, které budou zohledněny v dalším legislativním procesu v Poslanecké sněmovně.

"S poslancem Pavlem Bémem, který je předkladatelem poslaneckého návrhu, jsem se dohodl, že vytvoříme společnou pracovní skupinu složenou zejména z právníků a dalších odborníku v oblasti kontroly drog a lékové legislativy, aby relevantní připomínky byly do poslaneckého návrhu zapracovány co nejdříve a co nejefektivněji. V žádném případě se nechceme vracet na počátek diskuze o zavedení konopí pro léčebné účely nebo se zabývat připomínkami, které byly vyřešeny již předchozí pracovní skupinou," řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Navrhovaná poslanecká novela řeší jak otázku dovozu, tak pěstování konopí pro léčebné účely a navrhuje řadu nástrojů směrem k dodržení bezpečnosti a efektivity celého systému.