Aktuálně

16. 3. 201219:33

Premiér: Vláda od plánovaného schodku neustoupí

Výše deficitu veřejných financí do tří procent HDP je podle předsedy vlády Petra Nečase prioritou jeho vlády. Uvedl to po poradě ekonomických ministrů, která se mimo jiné zabývala valorizací důchodů či DPH.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda v každém případě nehodlá ustoupit od svého záměru příští rok a v roce 2014 dostat deficity veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu. Tento cíl považujeme za klíčový a za nejzávažnější úkol této vlády,“ řekl na tiskové konferenci po páteční poradě ekonomických ministrů premiér a připomněl, že s tímto úkolem je spjata nejen existence, ale také smysl této vlády.

Rozpočtový rok 2013 bude potřeba učinit řadu legislativních opatření jak na příjmové, tak na výdajové straně státního rozpočtu, informoval premiér Nečas, který zároveň připomněl, že k udržení plánovaných schodků je třeba dodržet tři robustní opatření. Na příjmové straně budou spočívat ve zvýšení daně z přidané hodnoty, na výdajové straně v úpravě valorizace důchodů, která bude ještě předmětem jednání.

Prostřednictvím těchto dvou klíčových robustních opatření, to znamená DPH a důchodového systému, je třeba mít jakýsi základní balíček, který tvoří objem ve výši zhruba 25 miliard korun,“ uvedl premiér. Na tento balíček by se poté navázala další menší opatření, která by ve výsledku došla k částce 42 miliard korun, tedy sumě, kterou musí vláda pro dodržení plánovaného schodku dodržet.

DPH zůstane nejspíš ve dvou sazbách

Podle premiéra Petra Nečase byla jedním z témat páteční porady ekonomických ministrů také daň z přidané hodnoty. „Je skutečností, že z této debaty krystalizuje ta nejpravděpodobnější varianta, a to zachování dvou sazeb daně z přidané hodnoty, zvýšená každá o jeden procentní bod,“ uvedl premiér Petr Nečas. Tato varianta představuje podle předsedy vlády nejmenší inflační impuls.

Předmětem jednání byly podle ministerského předsedy i jednotlivé položky, které se týkají snížené sazby DPH. „Nebudeme upravovat seznam položek, které jsou zahrnuty do snížené sazby daně z přidané hodnoty,“ předběžně se tak dohodla se podle premiéra Nečase porada ekonomických ministrů. Výjimku tvoří pouze některé základní položky, v jejichž případě je proti České republice vedeno řízení ze strany Evropské unie. Jedná se v tomto případě konkrétně o dětské pleny a zdravotní pomůcky. „To je pravidlo Evropské unie, které nedovoluje u těchto dvou položek mít je ve snížené sazbě,“ vysvětlil premiér.

Vzorec valorizace penzí se dojednává

V případě projednávání valorizačního výpočtu důchodů dospěli ekonomičtí ministři v čele s předsedou vlády ke dvěma možným variantám z původních šesti. „Teď bude nezbytné dopočítat některé konkrétní metody z hlediska pojistně matematického. To znamená jaké jsou úspory nejen v roce 2013, ale v dalších letech,“ řekl na tiskové konferenci Nečas.

Porady ekonomických ministrů se budou tématu nadále věnovat a hodnotit možnosti dopadů valorizace na veřejné finance. „Ten vzorec zveřejním, až na něm budeme dohodnuti,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády.