Aktuálně

2. 5. 201211:49

Premiér uvedl do funkce nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy

Předseda vlády Petr Nečas uvedl po jmenování prezidentem republiky Václavem Klausem do úřadu nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Fialu.

Nový ministr dnes převzal po Josefu Dobešovi vedení rezortu školství, mládeže a tělovýchovy. Ve funkci se chce zaměřit na řešení dopadu vládních úsporných opatření na platy učitelů, čerpání peněz z evropských fondů a dokončení reformy vysokých škol. Zaměřit se chce také na problematiku regionálního školství.Premiér Petr Nečas uvedl do funkce nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Fialu

Dosavadní prorektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala byl osobním nominantem předsedy vlády Petra Nečase. Dohodl se na tom se zástupci ostatních koaličních partnerů. „Jsem přesvědčen, že na tento rezort přichází kvalitní a kompetentní odborník, který se celoživotně věnuje problematice vzdělávání,“ řekl při uvádění premiér. „Jsem přesvědčen, že se kvalitně, rychle a kompetentně zhostí svých kompetencí a že toto ministerstvo bude pod jeho vedením kvalitně a dobře fungovat,“ prohlásil premiér.

Je tady celá řada záležitostí, které se musí řešit rychle a operativně,“ uvedl předseda vlády. Konkrétně pak zmínil například problematiku evropských fondů, rozpočtovou problematiku, ale i koncepční záležitosti, které podle něj vyžadují rychlé řešení. Premiér zdůraznil také nutnost řešení reformy vysokého školství, regionálního školství a neopomněl ani nutnost zaměření se na financování sportu. „Pan ministr bude mít ve svých krocích moji plnou podporu,“ dodal premiér Petr Nečas.

Fiala: Svůj úkol přijímám s pokorou

Nový ministr Petr Fiala se chce po svém dnešním nástupu nejprve seznámit s chodem rezortu, hovořit se svými spolupracovníky, ale také jednat s odborníky a klíčovými aktéry v rámci vzdělávání. Na základě těchto rozhovorů chce následně provádět rozhodnutí. „Jsem si velmi dobře vědom vážnosti úkolu, který na sebe beru a který přijímám s velkou pokorou,“ řekl Petr Fiala po svém jmenování. Podotkl, že školství v současnosti čelí mnoha výzvám a problémům. „Jsem poslední, kdo by si myslel, že může všechny vyřešit, ale slibuji, že funkci budu vykonávat z plných sil,“ řekl.

Věřím, že se tato významná funkce touto cestou dostává do správných rukou,“ řekl při jmenování prezident Václav Klaus.